Η σοκολάτα, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα παγκοσμίως, δεν είναι πλέον δεδομένη όπως τη γνωρίζαμε. Πίσω από τις γνώριμες συσκευασίες, ολοένα και περισσότερα προϊόντα περιέχουν λιγότερο κακάο ή το αντικαθιστούν εν μέρει, καθώς οι έντονες αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά και το αυξημένο κόστος παραγωγής ωθούν τις βιομηχανίες σε αλλαγές συνταγών.
Η έντονη αστάθεια στην αγορά κακάο, σε συνδυασμό με προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετατρέπει τη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο σε ακριβό και δύσκολα προβλέψιμο προϊόν. Έτσι, τα σοκολατένια γλυκά που καταναλώνονται φέτος –ακόμη και στις γιορτές– είναι πολύ πιθανό να περιέχουν λιγότερη «αληθινή» σοκολάτα σε σχέση με πέρυσι.
Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, τις δύο μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες κακάο παγκοσμίως. Οι χαμηλότερες σοδειές οδήγησαν σε ιστορικά υψηλές τιμές στα τέλη του 2024, ενώ το 2025 καταγράφηκε διόρθωση. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος είχε ήδη περάσει στα ράφια, με τη σοκολάτα να ακριβαίνει αισθητά σε ετήσια βάση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μεγάλες βιομηχανίες ζαχαρωδών προσπαθούν να περιορίσουν το ρίσκο από τις ακραίες διακυμάνσεις. Εταιρείες όπως η Mondelez International έχουν παραδεχθεί ότι η μεταβλητότητα του κακάο δυσκολεύει τον οικονομικό σχεδιασμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μάλιστα, ορισμένα γνωστά προϊόντα αναγκάστηκαν να χαρακτηριστούν πλέον ως «προϊόντα με γεύση σοκολάτας», λόγω μείωσης της περιεκτικότητας σε κακάο.
Την ίδια στιγμή, υποκατάστατα σοκολάτας κερδίζουν έδαφος. Πρώτες ύλες όπως το χαρούπι, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι κολοκύθας ή τα όσπρια χρησιμοποιούνται κυρίως σε μπισκότα, δημητριακά και επικαλύψεις, όπου το κακάο δεν είναι κυρίαρχο συστατικό. Οι λύσεις αυτές θεωρούνται φθηνότερες και πιο σταθερές σε κόστος.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά τη σχετική υποχώρηση των τιμών, η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο θα παραμείνει ακριβή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να «κλειδώνουν» τιμές μέσω συμβολαίων, σε αντίθεση με τους μικρότερους παραγωγούς που πιέζονται περισσότερο. Αυτό οδηγεί σε πρακτικές όπως μικρότερες συσκευασίες, περισσότερες γεμίσεις και λιγότερο κακάο.
Παρότι τα εναλλακτικά προϊόντα εξαπλώνονται, το κακάο παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο της κλασικής σοκολάτας. Όμως, όσο οι πιέσεις στη διεθνή αγορά συνεχίζονται, οι καταναλωτές θα συναντούν όλο και συχνότερα προϊόντα που μοιάζουν με σοκολάτα, αλλά διαφέρουν αισθητά από εκείνη που γνώριζαν μέχρι σήμερα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom