Πατάτες
Γιατί το παρεξηγημένο λαχανικό μπορεί να γίνει διατροφικός «σύμμαχος»—εφόσον μαγειρευτεί σωστά

Οι πατάτες συχνά κατηγορούνται για… κακή διατροφική φήμη, κυρίως επειδή τις συναντάμε σε μορφές που κάθε άλλο παρά υγιεινές είναι—τηγανητές ή ως πατατάκια. Ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαίους διατροφολόγους, όταν μαγειρεύονται σωστά, οι πατάτες αποτελούν ένα πραγματικά «εντυπωσιακό» και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμο.

Παρά το γεγονός ότι οι γλυκοπατάτες τραβούν συνήθως όλη την προσοχή, οι κλασικές πατάτες έχουν πολλά να προσφέρουν. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, συμβάλλουν σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού και δίνουν σταθερή ενέργεια.

Πλούσιες σε υδατάνθρακες, αλλά όχι «ένοχες»

Αν και μια μεσαίου μεγέθους πατάτα περιέχει περίπου 35 γραμμάρια υδατανθράκων, αυτό δεν την καθιστά ανθυγιεινή, όπως εξηγούν οι ειδικοί. Πρόκειται για σύνθετους υδατάνθρακες, που διασπώνται πιο αργά, προσφέροντας σταθερή ενέργεια και αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα

Ωστόσο, ο γλυκαιμικός δείκτης διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία: οι κηρώδεις πατάτες—όπως οι κόκκινες ή οι fingerlings—έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τις κλασικές russet. Επίσης, ο τρόπος μαγειρέματος έχει μεγάλο ρόλο: οι βραστές ή ψητές πατάτες επηρεάζουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα σε σύγκριση με τις τηγανητές ή τις πατάτες πουρέ.

Οι ειδικοί προτείνουν οι πατάτες να συνδυάζονται με άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και λαχανικά για πιο ισορροπημένο γεύμα.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού και αντιφλεγμονώδη δράση

Η πατάτα αποτελεί απρόσμενη πηγή βιταμίνης C—περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών σε μία μόνο μεσαία πατάτα. Η βιταμίνη C υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού και δίνει αντιοξειδωτική προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Επιπλέον, οι πατάτες είναι πλούσιες σε φαινολικά οξέα, που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και στην κυτταρική προστασία. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, απαραίτητη για την καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μυών, των νεύρων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης—και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό. Μια πατάτα προσφέρει περίπου 900 mg κάλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ μια μπανάνα παρόμοιου μεγέθους.

Η φλούδα της πατάτας είναι θρεπτικό «θησαυροφυλάκιο»: περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες και μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών ουσιών της. Οι πατάτες με έντονο χρώμα, όπως οι κόκκινες και οι μοβ, είναι ακόμα πιο θρεπτικές, χάρη στις ανθοκυανίνες, που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία.

Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο μαγειρέματος. Βραστές, ψητές ή στον ατμό, οι πατάτες αποτελούν μια σχεδόν άλιπη τροφή. Αν όμως προστεθούν βούτυρο, βαριές σάλτσες ή τηγανητό λάδι, τότε χάνουν γρήγορα τη θρεπτική τους αξία. Οι ειδικοί προτείνουν ελαιόλαδο, μυρωδικά ή πικάντικες σάλτσες ως πιο υγιεινές επιλογές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του Ξυλούρη μετά το «σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» στη Συρεγγέλα
Μύλος στην εξεταστική: Τη σύλληψη του Ξυλούρη ζήτησε η Κωνσταντοπούλου μετά το «σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» στη Συρεγγέλα
Κωνσταντοπούλου: Ζήτησε τη σύλληψη του Ξυλούρη μετά το «σιγά μην σκίσεις κανένα καλσόν» στη Συρεγγέλα