fournos_mikrokimaton
Ποια τρόφιμα αλλοιώνονται με τη δεύτερη θέρμανση και τι λένε οι ειδικοί για την ασφάλειά μας

Σπανάκι: Ένας κρυφός κίνδυνος

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και συχνά περιλαμβάνεται σε υγιεινές διατροφές. Ωστόσο, περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κρυσταλλωθεί και να γίνει επικίνδυνο. Υπερβολική πρόσληψη του μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πετρών στα νεφράΕπιπλέον, η θέρμανση του σπανακιού μπορεί να προκαλέσει τη μετατροπή των νιτρικών αλάτων του σε νιτροζαμίνες, ενώσεις που έχουν συνδεθεί με καρκινογόνες επιδράσεις. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται αμέσως μετά το μαγείρεμα και να αποφεύγεται η επαναθέρμανση.

Ρύζι: Ένα φαινομενικά ακίνδυνο τρόφιμο

Το ρύζι αποτελεί βασικό διατροφικό στοιχείο παγκοσμίως, ωστόσο, όταν αποθηκεύεται και ξαναζεσταίνεται, μπορεί να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου Bacillus cereus. Αυτό το βακτήριο, το οποίο συναντάται συχνά σε αμυλούχα τρόφιμα, έχει την ικανότητα να δημιουργεί ανθεκτικά στη θερμότητα σπόρια, που παραμένουν ενεργά ακόμα και μετά την επαναθέρμανση. Εάν το μαγειρεμένο ρύζι παραμείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, τα βακτήρια μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς και κοιλιακούς πόνους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, το ρύζι πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμα και να καταναλώνεται εντός 24 ωρών.

 Τσάι: Αλλαγές στη σύνθεση και τη γεύση

Το τσάι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι τανίνες. Όταν όμως ξαναζεσταίνεται, οι ωφέλιμες αυτές ενώσεις διασπώνται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντιοξειδωτική δράση του ροφήματος. Επιπλέον, η θέρμανση αυξάνει την ποσότητα των τανινών, γεγονός που μπορεί να κάνει το τσάι πιο πικρό και λιγότερο ευχάριστο στη γεύση. Επίσης, εάν έχει παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο διάστημα, ενδέχεται να αναπτύξει βακτήρια που ενεργοποιούνται με την επαναθέρμανση. Για να απολαύσετε το τσάι σας με ασφάλεια, είναι καλύτερο να το καταναλώνετε φρέσκο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζαχαράκη
Καταγγελίες για αδιαφανείς διαθέσεις εκπαιδευτικών: Τις γνωρίζει το υπουργείο;
Στη Βουλή οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στις διαθέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Καταγγελίες για αδιαφανείς διαθέσεις εκπαιδευτικών: Τις γνωρίζει το υπουργείο;
Internet Of Things
Γιατί το «Internet of Things» δημιουργεί τις επόμενες θέσεις εργασίας
Από τα έξυπνα σπίτια και τις πόλεις, μέχρι τη βιομηχανία και την υγεία, το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» αλλάζει τον τρόπο που λειτουργούν οι...
Γιατί το «Internet of Things» δημιουργεί τις επόμενες θέσεις εργασίας
λαμπακια
7 λάθη με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς στο σπίτι
7 συνηθισμένα λάθη με χριστουγεννιάτικα φωτάκια που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά – πώς να στολίσετε με απόλυτη ασφάλεια
7 λάθη με τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς στο σπίτι