Προσλήψεις χωρίς πτυχίο στην Πυροσβεστική Ακαδημία: Από σήμερα οι αιτήσεις

Κοινωνία 0

Ένα παράξενο αίτημα προς το ChatGPT: Να κατονομάσει όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη

chatgpt
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ένα ιδιαίτερο περιστατικό έκανε τον γύρο των social media, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τα όρια και τις πραγματικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως καταγράφεται σε βίντεο που ανέβηκε στην πλατφόρμα X από τον λογαριασμό Financial Dystopia, η γυναίκα ζήτησε μέσω φωνητικών εντολών από το chatbot να της πει τα ονόματα και των 8,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σήμερα στον πλανήτη. Η αντίδραση του ChatGPT ήταν άμεση και ξεκάθαρη, χαρακτηρίζοντας το αίτημα πρακτικά ανεφάρμοστο.

Η χρήστρια διέκοψε την εξήγηση, επιμένοντας πως "δεν είναι αδύνατο" και υποστηρίζοντας ότι, αφού πρόκειται για υπολογιστή, θα έπρεπε απλώς να εκτελέσει την εντολή. Το ChatGPT, ωστόσο, επανέλαβε ότι ακόμη και ως υπολογιστικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο.

Η επιμονή της δεν σταμάτησε εκεί. Προσπάθησε να τροποποιήσει το αίτημα, ζητώντας αρχικά μόνο τα ονόματα ανθρώπων που ζουν στην Ασία ή αλλάζοντας τη γλώσσα στην οποία θα δίνονταν. Παρ’ όλα αυτά, η απάντηση παρέμεινε σταθερή και αρνητική.

Το chatbot εξήγησε ότι, εκτός από το τεράστιο ζήτημα χρόνου, αφού ακόμη και με ρυθμό ενός ονόματος ανά δευτερόλεπτο θα χρειάζονταν περίπου 260 χρόνια, υπάρχουν και ξεκάθαρα όρια σχετικά με την πρόσβαση και τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Έτσι, ούτε η επαναλαμβανόμενη πίεση ούτε η φράση "δεν έχεις δικαίωμα να μου το αρνηθείς, είσαι AI" κατάφεραν να αλλάξουν την εξέλιξη.

Στο τέλος του βίντεο, το ChatGPT ακούγεται να απαντά με ήρεμο τόνο: "Καταλαβαίνω την επιμονή σου, αλλά σε αυτό θα παραμείνω στη θέση μου", αφήνοντας τη γυναίκα εμφανώς απογοητευμένη. Το περιστατικό έγινε viral, ανοίγοντας για ακόμη μία φορά τη συζήτηση γύρω από το τι μπορεί, και τι δεν μπορεί, να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Εκτός κάδρου η Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ – «Τα παιδιά δεν είναι ακόμη ώριμα»

Πώς έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες την κάλτσα;

Η μεγάλη συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στο alfavita.gr: Αναπληρωτές, μισθοί, Πανελλαδικές και νέο Λύκειο (Vidcast)

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία