Χριστουγεννιάτικο Q&A με τους followers της έκανε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο Instagram και, ανάμεσα στις ερωτήσεις, ξεχώρισε μία που απασχολεί πολλούς: μπορούν τα μελομακάρονα να ψηθούν στο Air Fryer; Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη αλλά και πρακτική. Αν υπάρχει φούρνος, αυτός παραμένει η ιδανική επιλογή. Αν όχι, η φριτέζα αέρος μπορεί να δώσει λύση, αρκεί να γίνουν σωστές κινήσεις στο μέγεθος, τη θερμοκρασία και τον χρόνο ψησίματος.
Όπως τόνισε η ίδια, τα μελομακάρονα πρέπει να πλάθονται λίγο μικρότερα, να ψήνονται στους 160 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά και να γυρίζονται ενδιάμεσα, ώστε να στεγνώσουν σωστά και από κάτω. Διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, «δεν θα μου φτάνει το μέλι μετά», καθώς το σωστό ψήσιμο είναι αυτό που εξασφαλίζει επιτυχημένο μέλωμα.
Με τη γνώριμη απλότητα και σαφήνεια, η Αργυρώ υπενθυμίζει ότι ακόμη και στις εναλλακτικές λύσεις, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά — ειδικά στα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Συνταγή για μελομακάρονα
Υλικά για ταψί 28 εκατοστών:
Για το σιρόπι:
- 450 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γραμμάρια νερό
- 1 στικ κανέλα
- 5-6 γαρίφαλα
- 1/2 πορτοκάλι
- 100 γραμμάρια μέλι
Για την πίτα:
- 200 ml σπορέλαιο
- 90 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
- 1/3 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
- 1/4 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια σιμιγδάλι, ψιλό
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε από το σιρόπι για να προφτάσει να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να έρθουν σε βρασμό για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας το μέλι.
Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα τι μείγμα από τα λάδια, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού πάνω από τη λεκάνη διότι το μείγμα θα αφρίσει. Προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Ακολουθεί το σιμιγδάλι και, μόλις απορροφηθεί, προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις. Ανακατεύουμε ίσα να απορροφηθεί και να έχουμε μια ομοιογενή μαλακή ζύμη.
Λαδώνουμε καλά το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα χέρια μας ή με σπάτουλα για να αποκτήσει ομοιόμορφο πάχος. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Στα 20-25 λεπτά, αποσύρουμε από το φούρνο και χαράζουμε ξανά τα κομμάτια του γλυκού. Επιστρέφουμε στον φούρνο για να ψηθεί.
Όταν το γλυκό είναι ψημένο, σιροπιάζουμε με το κρύο (χλιαρό) σιρόπι.
Προσοχή! Δεν αδειάζουμε ποτέ το σιρόπι όλο από την κατσαρόλα στο ταψί. Σιροπιάζουμε με κουτάλα, φροντίζοντας το σιρόπι να κατανεμηθεί ισόποσα και να απορροφηθεί πριν από την επόμενη δόση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom