λάδι καρύδας
Το γάλα καρύδας αποτελεί μια δημοφιλή φυτική επιλογή που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και ως ρόφημα. Παράγεται από τον λευκό, σαρκώδη εσωτερικό μέρος της καρύδας, το οποίο πολτοποιείται και αναμειγνύεται με νερό, δημιουργώντας ένα υγρό με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Πώς φτιάχνεται το γάλα καρύδας

Ο πολτός της καρύδας θερμαίνεται σε νερό περίπου 70°C ώστε να απελευθερωθούν τα συστατικά του. Στη συνέχεια, το μείγμα περνά μέσα από φίλτρα για να αφαιρεθούν τα στερεά υπολείμματα.
Ακολουθεί παστερίωση, μια διαδικασία θερμικής επεξεργασίας στους 95°C για λίγα λεπτά και στη συνέχεια πραγματοποιείται ζύμωση με τη βοήθεια του βακτηρίου Lactobacillus reuteri.

Σε ορισμένα προϊόντα γίνονται ακόμα πιο υψηλές θερμάνσεις (έως 140°C) ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος ζωής τους στο ράφι, που μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες.

Σε αντίθεση με άλλα φυτικά ροφήματα, όπως το αμυγδάλου, δεν απαιτείται προσθήκη ζάχαρης ή ενισχυτικών για να γίνει η ζύμωση. Για καλύτερη υφή συχνά προστίθενται πρωτεΐνες που λειτουργούν ως σταθεροποιητές, ενώ εφαρμόζεται και ομογενοποίηση για να παραμείνουν ενωμένες οι λιπαρές και υδατικές φάσεις.

Το γάλα καρύδας έχει:

57–65% υγρασία

7–8% πρωτεΐνη

15–30% λιπαρά

Επειδή όμως στην αγορά κυκλοφορούν κυρίως άπαχες εκδοχές, η περιεκτικότητα σε λίπος μειώνεται συχνά κάτω από 1%. Παρότι το λάδι καρύδας είναι κορεσμένο, η χαμηλή ποσότητα λίπους στο ρόφημα το καθιστά ασφαλές για κατανάλωση.

Συνήθως κυκλοφορεί με ή χωρίς ζάχαρη, ενώ συχνά ενισχύεται με βιταμίνες B12 και D.

Πώς αξιολογούμε την ποιότητά του

Για να θεωρείται καλής ποιότητας, το γάλα καρύδας πρέπει να παρουσιάζει:

σταθερή και ομοιόμορφη υφή

σωστό ιξώδες

ευχάριστο άρωμα και γεύση

σωστή λιπαρή σύσταση

λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα όταν είναι άπαχο

Γιατί να το εντάξω στη διατροφή μου;

Το άπαχο γάλα καρύδας είναι ελαφρύ, με περίπου 50 θερμίδες ανά ποτήρι (240 ml). Παρέχει:

κάλιο

νάτριο

μαγνήσιο

προστιθέμενο ασβέστιο

προστιθέμενες βιταμίνες A, D και B12

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αποτελεί καλή επιλογή για όσους ακολουθούν φυτοφαγική ή vegan διατροφή.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smoothies, μαγειρευτά, σάλτσες, σούπες, ακόμα και σε γλυκά, δίνοντας ένα εξωτικό άρωμα. Είναι επίσης ιδανικό για όσους αναζητούν μια εναλλακτική λύση αντί για αγελαδινό γάλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Μαρκάτος
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Θρίαμβοι χωρίς πανεπιστήμιο
Η Ανώτατη Εκπαίδευση δεν αναβαθμίζεται με δελτία Τύπου, ούτε με επιλεκτική επίκληση διεθνών ονομάτων. Αναβαθμίζεται με σοβαρή χρηματοδότηση, αυστηρά...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Θρίαμβοι χωρίς πανεπιστήμιο
λάδι καρύδας
Γάλα καρύδας: Πώς παρασκευάζεται και ποια τα οφέλη του
Το γάλα καρύδας αποτελεί μια δημοφιλή φυτική επιλογή που χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και ως ρόφημα. Παράγεται από τον λευκό, σαρκώδη...
Γάλα καρύδας: Πώς παρασκευάζεται και ποια τα οφέλη του
ΑΓΡΟΤΕΣ
Χριστούγεννα στα μπλόκα: Επιμένουν οι αγρότες – Ανεμπόδιστες οι μετακινήσεις των εκδρομέων, νέα σύσκεψη σήμερα στη Νίκαια Λάρισας
«Ανοίγουν οι δρόμοι για τους εκδρομείς»
Χριστούγεννα στα μπλόκα: Επιμένουν οι αγρότες – Ανεμπόδιστες οι μετακινήσεις των εκδρομέων, νέα σύσκεψη σήμερα στη Νίκαια Λάρισας