Υλικά:
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
Ψιλοκομμένα εντόσθια
2 φέτες μπέικον
300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (μία φορά περασμένος)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. κονιάκ
15 δαμάσκηνα κομμένα στη μέση
15 βρασμένα κάστανα κομμένα στη μέση
2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
1/2 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλιτζ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού & χυμός από 1 πορτοκάλι
2 φλιτζ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλείφουμε ελαφρά τα κομμάτια του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 6–7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
Καθαρίζουμε προσεκτικά τα εντόσθια από τις μεμβράνες, τα πλένουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά, το μπέικον και τα εντόσθια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 6–7 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα ακόμη λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Σβήνουμε με το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε το μείγμα να δέσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε στο σκεύος τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, το ψημένο ψωμί, τα μήλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο πριν τη χρησιμοποιήσουμε για τη γαλοπούλα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom