damaskina
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι νόστιμα και θρεπτικά φρούτα με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε ή να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα δαμάσκηνα

  • Άτομα με διάρροια
  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Άτομα με διαβήτη
  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα με προβλήματα στα νεφρά
  • Άτομα με διάρροια

Τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη. Εάν αντιμετωπίζετε ήδη διάρροια, η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να την επιδεινώσει.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα δαμάσκηνα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες.

Αυτά τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού με δαμάσκηνα περιέχει 6,2 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Τροφών του USDA. Αυτό παρέχει το 21% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για άνδρες άνω των 50 ετών και το 30% της ΣΗΠ για τις γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η οποία βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του εντέρου και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, η παρενέργεια της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι το φούσκωμα και τα αέρια, επομένως η κατανάλωση πολλών δαμάσκηνων μπορεί να προκαλέσει εντερική δυσφορία, ειδικά εάν δεν έχετε συνηθίσει σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Άτομα με διαβήτη

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα εκ των οποίων 30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη (ζάχαρη). Επομένως τα άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψή τους.

Άτομα με αλλεργίες

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα δαμάσκηνα ή τα θειώδη, τα οποία μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή τους.

Άτομα με προβλήματα στα νεφρά

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των δαμάσκηνων σε κάλιο, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να τα αποφύγουν.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την προσθήκη δαμάσκηνων στη διατροφή σας.

Κίνδυνοι του ακρυλαμιδίου

Το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνος ουσία που παράγεται κατά τη διαδικασία αποξήρανσης των δαμάσκηνων. Ο δείκτης ακρυλαμιδίου στο χυμό δαμάσκηνου είναι σχετικά υψηλός, σύμφωνα με το HealwithFood. Παρόλο που η κατανάλωση δαμάσκηνων σε μέτριες ποσότητες θεωρείται σχετικά ασφαλής, τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου εγείρουν ανησυχίες σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη: Ποιος ρόλος μπορεί να παίζει το σεξ;
Νέα ευρήματα φωτίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη σεξουαλική δραστηριότητα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη
Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη: Ποιος ρόλος μπορεί να παίζει το σεξ;
κοτόπουλο
Κατανάλωση κοτόπουλου και καρκίνος: Τι δείχνει νέα ιταλική μελέτη
Μια νέα επιστημονική μελέτη από την Ιταλία φέρνει στο προσκήνιο πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης κοτόπουλου στην υγεία, εστιάζοντας...
Κατανάλωση κοτόπουλου και καρκίνος: Τι δείχνει νέα ιταλική μελέτη
kreas
Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλό ποσοστό τέτοιων προϊόντων επηρεάζει άμεσα τη μακροχρόνια υγεία και τη διάρκεια ζωής.
Γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;
askisi
Πόνος κατά την άσκηση: Το προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να φανερώνει σοβαρή απόφραξη αρτηριών
Η απόφραξη των αρτηριών, ένα πρόβλημα που συχνά εξελίσσεται αθόρυβα για χρόνια, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για σοβαρές καρδιαγγειακές...
Πόνος κατά την άσκηση: Το προειδοποιητικό σημάδι που μπορεί να φανερώνει σοβαρή απόφραξη αρτηριών