Η κατανάλωση τροφίμων και συμπληρωμάτων πρωτεΐνης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, λόγω της προώθησής τους για ευεξία και μυϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής ένωσης καταναλωτών Consumer Reports αποκάλυψε ότι περισσότερες από 12 σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν επικίνδυνες ή ανησυχητικές ποσότητες μολύβδου.
Από τις 23 σκόνες που ελέγχθηκαν, περισσότερες από δύο στις τρεις περιείχαν περισσότερο μόλυβδο από το επιτρεπόμενο όριο (0,5 μικρογραμμάρια ανά μερίδα) για ασφαλή καθημερινή κατανάλωση. Δύο από τα προϊόντα περιείχαν τόσο υψηλά επίπεδα μολύβδου που η Consumer Reports συνιστά να μην χρησιμοποιούνται καθόλου.
Η επικεφαλής ερευνήτρια της Consumer Reports, Τούντε Ακινλέγιε, τόνισε: «Δεν συνιστούμε την καθημερινή χρήση των περισσότερων σκονών πρωτεΐνης, καθώς πολλές περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη των πρωτεϊνικών σας στόχων».
Τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή, επειδή η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό και βοηθά στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως από αθλητές για αύξηση μυϊκής μάζας. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί συχνά καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη από την αναγκαία, και δεν χρειάζεται πρόσθετη πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων ή επεξεργασμένων τροφίμων.
Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για προσοχή κατά την επιλογή σκόνων πρωτεΐνης και την αναζήτηση προϊόντων που ελέγχονται για την ασφάλεια βαρέων μετάλλων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ