salmonela
Πώς προστατευόμαστε από τη σαλμονέλα

Η λοίμωξη από σαλμονέλα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροφιμογενών νοσημάτων παγκοσμίως, προκαλώντας εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Πρόκειται για βακτήριο που ευθύνεται για γαστρεντερικές παθήσεις και μεταδίδεται κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Τα πιο συχνά «θύματά» του είναι τα ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ζωικά προϊόντα, όπως πουλερικά, κρέας και αυγά, ενώ η επαφή με μολυσμένα ζώα ή επιφάνειες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.

Τι είναι η σαλμονέλα και πώς μεταδίδεται;

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τη γνωστή σαλμονέλωση, μια λοίμωξη που προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της στοματικής οδού, όταν καταναλώνονται τρόφιμα ή νερό που έχουν μολυνθεί με κόπρανα ζώων ή ανθρώπων που φέρουν το βακτήριο. Τα συνηθέστερα οχήματα μετάδοσης είναι το ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας, τα ωμά αυγά, τα μη πλυμένα φρούτα και λαχανικά, ενώ ακόμα και η επαφή με μολυσμένα κατοικίδια, όπως ερπετά και αμφίβια, μπορεί να είναι πηγή μόλυνσης.

Συχνές πηγές μόλυνσης

  • Πουλερικά, βοδινό και αυγά που δεν έχουν ψηθεί επαρκώς

  • Μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά

  • Επαφή με ζώα που φέρουν το βακτήριο ή μολυσμένες επιφάνειες κουζίνας

  • Διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία φαγητού, όταν τα ωμά τρόφιμα έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα ή σκεύη

Συμπτώματα και κλινική εικόνα

Η λοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως εντός 6 ωρών έως 3 ημερών μετά την έκθεση. Τα συμπτώματα διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες και ποικίλλουν σε σοβαρότητα ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και τη βακτηριακή δόση. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια (υδαρής ή και αιματηρή)

  • Κοιλιακούς πόνους και κράμπες

  • Πυρετό και ρίγη

  • Ναυτία και έμετο

  • Πονοκέφαλο και αδυναμία

Σε ευάλωτες ομάδες, όπως βρέφη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αφυδάτωση, βακτηριαιμία και άλλες συστηματικές λοιμώξεις, που απαιτούν νοσηλεία.

Πώς να προφυλαχθείτε από τη σαλμονέλα: Οδηγίες και καλές πρακτικές

Η πρόληψη της μόλυνσης βασίζεται στην τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά την αγορά, αποθήκευση, χειρισμό και μαγείρεμα των τροφίμων:

  • Μαγειρέψτε καλά τα πουλερικά, το κρέας και τα αυγά, εξασφαλίζοντας ότι έχουν φτάσει στις σωστές εσωτερικές θερμοκρασίες (π.χ. 74°C για κοτόπουλο)

  • Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή ημίψητων αυγών, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. μαγιονέζα σπιτική, σάλτσες)

  • Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό πριν τα καταναλώσετε

  • Μην καταναλώνετε ωμό γάλα ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Διατηρείτε χωριστά τα ωμά τρόφιμα από τα έτοιμα προς κατανάλωση, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση

  • Καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες κουζίνας, τις σανίδες κοπής και τα σκεύη με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε επαφή με ωμά προϊόντα

  • Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα άμεσα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες κάτω από τους 4°C

Θερμοκρασίες μαγειρέματος που εξουδετερώνουν τη σαλμονέλα

Η χρήση μαγειρικού θερμομέτρου είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό έχει φτάσει στην ασφαλή θερμοκρασία. Οι γενικές οδηγίες είναι:

Τύπος τροφίμουΕλάχιστη εσωτερική θερμοκρασίαΣημειώσεις
Πουλερικά (ολόκληρα ή κιμάς)74°CΚοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια
Κιμάς (μοσχάρι, χοιρινό)71°CΙδιαίτερα σημαντικό για μπιφτέκια και ρολά
Αυγά και πιάτα με αυγά71°CΚρόκοι και ασπράδια πρέπει να είναι σφιχτά
Υπολείμματα και μαγειρευμένα πιάτα74°CΝα ζεσταίνονται επαρκώς μέχρι να αχνίζουν

Ελέγχετε πάντα την θερμοκρασία στο πιο παχύ μέρος του φαγητού για ακρίβεια.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φυτα
5 φυτά εσωτερικού χώρου που βελτιώνουν τον αέρα και τον ύπνο σας
Τα φυτά εσωτερικού χώρου, αθόρυβα και διακριτικά, μπορούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα του δωματίου και να κάνουν τον ύπνο μας πιο ξεκούραστο.
5 φυτά εσωτερικού χώρου που βελτιώνουν τον αέρα και τον ύπνο σας
γιαουρτι
Αρωματικό γιαούρτι με πορτοκάλι: το ιδανικό πρωινό σε 10 λεπτά
Το γιαούρτι με πορτοκάλι είναι μια υγιεινή πρόταση που συνδυάζει τη δροσιά του φρούτου, την κρεμώδη υφή του γιαουρτιού και τα ζεστά αρώματα των...
Αρωματικό γιαούρτι με πορτοκάλι: το ιδανικό πρωινό σε 10 λεπτά
psigio
Πώς να κρατάτε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο με δύο απλές κινήσεις
Πολύ συχνά, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, τα προϊόντα αρχίζουν να μαραίνονται, να χάνουν την τραγανότητά τους ή ακόμη και να χαλάνε πριν προλάβουμε να...
Πώς να κρατάτε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα στο ψυγείο με δύο απλές κινήσεις
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: Νέα μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη
Σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη απλώνεται ο δίκαιος αγώνας των βιοπαλαιστών παραγωγών, με πείσμα και αποφασιστικότητά. Νέα μπλόκα...
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες: Νέα μπλόκα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη