salmonela
Πώς προστατευόμαστε από τη σαλμονέλα

Η λοίμωξη από σαλμονέλα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροφιμογενών νοσημάτων παγκοσμίως, προκαλώντας εκατομμύρια κρούσματα ετησίως. Πρόκειται για βακτήριο που ευθύνεται για γαστρεντερικές παθήσεις και μεταδίδεται κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Τα πιο συχνά «θύματά» του είναι τα ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ζωικά προϊόντα, όπως πουλερικά, κρέας και αυγά, ενώ η επαφή με μολυσμένα ζώα ή επιφάνειες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση.

Τι είναι η σαλμονέλα και πώς μεταδίδεται;

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τη γνωστή σαλμονέλωση, μια λοίμωξη που προσβάλλει το γαστρεντερικό σύστημα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της στοματικής οδού, όταν καταναλώνονται τρόφιμα ή νερό που έχουν μολυνθεί με κόπρανα ζώων ή ανθρώπων που φέρουν το βακτήριο. Τα συνηθέστερα οχήματα μετάδοσης είναι το ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας, τα ωμά αυγά, τα μη πλυμένα φρούτα και λαχανικά, ενώ ακόμα και η επαφή με μολυσμένα κατοικίδια, όπως ερπετά και αμφίβια, μπορεί να είναι πηγή μόλυνσης.

Συχνές πηγές μόλυνσης

  • Πουλερικά, βοδινό και αυγά που δεν έχουν ψηθεί επαρκώς

  • Μη παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά

  • Επαφή με ζώα που φέρουν το βακτήριο ή μολυσμένες επιφάνειες κουζίνας

  • Διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία φαγητού, όταν τα ωμά τρόφιμα έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα ή σκεύη

Συμπτώματα και κλινική εικόνα

Η λοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως εντός 6 ωρών έως 3 ημερών μετά την έκθεση. Τα συμπτώματα διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες και ποικίλλουν σε σοβαρότητα ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και τη βακτηριακή δόση. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια (υδαρής ή και αιματηρή)

  • Κοιλιακούς πόνους και κράμπες

  • Πυρετό και ρίγη

  • Ναυτία και έμετο

  • Πονοκέφαλο και αδυναμία

Σε ευάλωτες ομάδες, όπως βρέφη, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αφυδάτωση, βακτηριαιμία και άλλες συστηματικές λοιμώξεις, που απαιτούν νοσηλεία.

Πώς να προφυλαχθείτε από τη σαλμονέλα: Οδηγίες και καλές πρακτικές

Η πρόληψη της μόλυνσης βασίζεται στην τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά την αγορά, αποθήκευση, χειρισμό και μαγείρεμα των τροφίμων:

  • Μαγειρέψτε καλά τα πουλερικά, το κρέας και τα αυγά, εξασφαλίζοντας ότι έχουν φτάσει στις σωστές εσωτερικές θερμοκρασίες (π.χ. 74°C για κοτόπουλο)

  • Αποφύγετε την κατανάλωση ωμών ή ημίψητων αυγών, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. μαγιονέζα σπιτική, σάλτσες)

  • Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά με τρεχούμενο νερό πριν τα καταναλώσετε

  • Μην καταναλώνετε ωμό γάλα ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Διατηρείτε χωριστά τα ωμά τρόφιμα από τα έτοιμα προς κατανάλωση, για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση

  • Καθαρίζετε σχολαστικά τις επιφάνειες κουζίνας, τις σανίδες κοπής και τα σκεύη με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε επαφή με ωμά προϊόντα

  • Ψύξτε τα ευπαθή τρόφιμα άμεσα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες κάτω από τους 4°C

Θερμοκρασίες μαγειρέματος που εξουδετερώνουν τη σαλμονέλα

Η χρήση μαγειρικού θερμομέτρου είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό έχει φτάσει στην ασφαλή θερμοκρασία. Οι γενικές οδηγίες είναι:

Τύπος τροφίμουΕλάχιστη εσωτερική θερμοκρασίαΣημειώσεις
Πουλερικά (ολόκληρα ή κιμάς)74°CΚοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια
Κιμάς (μοσχάρι, χοιρινό)71°CΙδιαίτερα σημαντικό για μπιφτέκια και ρολά
Αυγά και πιάτα με αυγά71°CΚρόκοι και ασπράδια πρέπει να είναι σφιχτά
Υπολείμματα και μαγειρευμένα πιάτα74°CΝα ζεσταίνονται επαρκώς μέχρι να αχνίζουν

Ελέγχετε πάντα την θερμοκρασία στο πιο παχύ μέρος του φαγητού για ακρίβεια.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρήστος Μιχαλές
Πέθανε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Μιχαλές – Μια ζωή αφιερωμένη στο σχολείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Χρήστος Μιχαλές αφήνει πίσω του μια ζωή γεμάτη προσφορά, αφοσίωση στα κοινά και αγάπη για την εκπαίδευση- Έργο ζωής του παρέμεινε η συγγραφή της...
Πέθανε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Μιχαλές – Μια ζωή αφιερωμένη στο σχολείο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
ταυτότητα
Προσωπικός Αριθμός: Παράταση για την έκδοση μέχρι 5 Νοεμβρίου - Τι πρέπει να κάνετε
Παράταση έως 5 Νοεμβρίου για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για ΑΦΜ, ταυτότητα και ψηφιακές υπηρεσίες
Προσωπικός Αριθμός: Παράταση για την έκδοση μέχρι 5 Νοεμβρίου - Τι πρέπει να κάνετε
PANEPISTIMIO PATRON
Έργα εκσυγχρονισμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Σημαντική αναβάθμιση στο αμφιθέατρο Μεσολογγίου
Συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Νέο πρόσωπο απέκτησε το αμφιθέατρο στο Μεσολόγγι
Έργα εκσυγχρονισμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Σημαντική αναβάθμιση στο αμφιθέατρο Μεσολογγίου
tasoulas.jpg
Στην ακριτική Τέλενδο για τον αγιασμό του δημοτικού σχολείου θα παρευρεθεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας
Η επίσκεψη αυτή θεωρείται ιστορικής σημασίας, καθώς τονίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Πολιτείας στην ενίσχυση της εκπαίδευσης ακόμη και στις πιο...
Στην ακριτική Τέλενδο για τον αγιασμό του δημοτικού σχολείου θα παρευρεθεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας