Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) αποτελεί τη συχνότερη ηπατική πάθηση στον σύγχρονο κόσμο, με περίπου 1 στους 4 Ευρωπαίους να πάσχει από αυτήν, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.
Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο UEG 2025 στο Βερολίνο, αποκαλύπτει ότι η καθημερινή κατανάλωση ακόμα και ενός λάιτ αναψυκτικού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίπους στο συκώτι κατά 60%. Αντίστοιχα, η κατανάλωση ενός κανονικού αναψυκτικού ή φρουτοποτού με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%.
Η ΜΑΛΝΗ χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, σε άτομα που καταναλώνουν ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ. Συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία, τη μη ισορροπημένη διατροφή και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η βλάβη που προκαλείται στο ήπαρ είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται στους χρόνιους καταναλωτές αλκοόλ και, εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο του ήπατος ή ακόμα και σήψη (σηψαιμία).
Η μελέτη: 124.000 συμμετέχοντες και 10ετής παρακολούθηση
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Γαστρεντερολογική Εβδομάδα (UEG 2025), βασίστηκε σε δεδομένα από 124.000 ενήλικες χωρίς προηγούμενη ηπατική νόσο. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί δέκα χρόνια, ενώ κατέγραφαν τακτικά τη διατροφή και τις συνήθειές τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό προσφέρει σημαντική μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της νόσου:
13% μείωση όταν αντικαθίστανται τα κανονικά αναψυκτικά
15% μείωση όταν αντικαθίστανται τα λάιτ αναψυκτικά
Αντίθετα, η αντικατάσταση των κανονικών με λάιτ αναψυκτικά δεν προσέφερε προστατευτικό όφελος.
Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο.
Τι σχολιάζουν οι ειδικοί
Τα αποτελέσματα της μελέτης αντικρούουν προηγούμενες έρευνες, που υποστήριζαν ότι τα λάιτ αναψυκτικά μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλές υποκατάστατο του νερού.
Ο Dr. Sajid Jalil, αναπληρωτής καθηγητής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, υπογράμμισε ότι η νέα μελέτη «παρέχει σαφείς ενδείξεις για το πώς οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίπους στο ήπαρ».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα ροφήματα με ζάχαρη προάγουν τη συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα, ενώ ακόμη και τα λάιτ αναψυκτικά φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στον μεταβολισμό, ενδεχομένως προκαλώντας παρόμοιο αποτέλεσμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ