Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, γνωστά για τη χαμηλή διατροφική τους αξία, μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν για πέντε χρόνια 451 ανθρώπους που είχαν μόλις παρουσιάσει το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα για σκλήρυνση κατά πλάκας (γνωστό ως κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο - CIS), και συνέλεξαν στοιχεία για τις διατροφικές τους συνήθειες μέσω αναλύσεων αίματος.
Ενδείξεις επιδείνωσης της νόσου
Παρότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων δεν συσχετίστηκε με την ίδια την έναρξη της νόσου, οι συμμετέχοντες που τα κατανάλωναν συστηματικά εμφάνισαν:
Περισσότερες εξάρσεις της νόσου (κατά 30% περισσότερες),
Περισσότερες εγκεφαλικές βλάβες, όπως καταγράφηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις,
Χαμηλότερη νευρολογική λειτουργία και μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασής τους σε βάθος χρόνου.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους δημιουργεί μία αλληλουχία βιολογικών διεργασιών που ενισχύουν την φλεγμονώδη δραστηριότητα της πολλαπλής σκληρύνσεως», εξήγησε η Dr. Gloria Dalla Costa, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Η σύσταση των ειδικών
Η Dr. Dalla Costa τόνισε πως η αλλαγή διατροφικών συνηθειών μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή και υποστηρικτική στρατηγική για τα πρώιμα στάδια της νόσου.
«Θα συνιστούσα τη μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ως μία πολύτιμη, υποστηρικτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πρώιμης σκληρύνσεως κατά πλάκας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η προσεγμένη διατροφή δεν αντικαθιστά τις καθιερωμένες θεραπείες. Απλώς τις συμπληρώνει. Είναι μία χαμηλού κινδύνου, αλλά δυνητικά πολύ ωφέλιμη παρέμβαση», διευκρίνισε.
Τι θεωρείται υπερεπεξεργασμένο
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν λίγα έως καθόλου φυσικά συστατικά και αποτελούνται κυρίως από εκχυλίσματα (π.χ. σάκχαρα, έλαια, αμυλούχες ύλες) και χημικά πρόσθετα.
Κοινά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Βιομηχανικά ψωμιά και δημητριακά
Γιαούρτια με γεύσεις
Σνακ όπως πατατάκια και μπισκότα
Κατεψυγμένα γεύματα
Αναψυκτικά, καραμέλες και προϊόντα fast food
Τα τρόφιμα αυτά είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη, ενώ υστερούν σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Επόμενα βήματα
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και Θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS 2025) και αναμένεται να επεκταθεί σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες για επαλήθευση των αποτελεσμάτων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ