Ελαιόλαδο
Γιατί ποτέ δεν πρέπει να αποθηκεύετε το ελαιόλαδο κάτω από το νεροχύτη

Στην ελληνική κουζίνα είναι παντού: σε σαλάτες, μαγειρευτά, τηγανιές, ακόμα και σε γλυκά. Το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς βασικό υλικό – είναι η καρδιά της μεσογειακής διατροφής και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα συχνά συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας.

Κι όμως, πολλοί κάνουν ένα βασικό λάθος που ακυρώνει την υψηλή του διατροφική αξία: το αποθηκεύουν λάθος.

Από “υγρός χρυσός” σε… υποβαθμισμένο λίπος

Είτε πρόκειται για έξτρα παρθένο από το χωριό είτε για premium εμφιαλωμένο ελαιόλαδο από επιλεγμένο παραγωγό, η λάθος αποθήκευση μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, με απώλεια γεύσης, αρώματος και θρεπτικών συστατικών. Με απλά λόγια; Ό,τι πληρώσατε, πάει χαμένο.

Και ο μεγαλύτερος ένοχος δεν είναι άλλος από ένα σημείο της κουζίνας που πολλοί θεωρούν… “βολικό”:

Όχι κάτω από τον νεροχύτη!

Είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο.

Γιατί;

  • Υγρασία: Ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη συγκεντρώνει συχνά υδρατμούς και νερά, που αλλοιώνουν τα πώματα και ενδέχεται να προκαλέσουν μούχλα.

  • Μεταβαλλόμενη θερμοκρασία: Οι σωλήνες ζεστού και κρύου νερού δημιουργούν συνεχείς αυξομειώσεις θερμοκρασίας, οι οποίες επιταχύνουν την αλλοίωση του λαδιού.

  • Κακός αερισμός: Μπορεί να είναι σκοτεινός, αλλά δεν αναπνέει. Και το ελαιόλαδο δεν αγαπά τα “κλειστά” περιβάλλοντα.

Ο σωστός τρόπος: Όπως το έκαναν οι παλιοί – με μοντέρνα μέσα

Οι γιαγιάδες το ήξεραν χωρίς να διαβάσουν καμία ετικέτα: το λάδι μπαίνει σε δροσερό, σκοτεινό και στεγνό χώρο. Σήμερα, χωρίς υπόγεια και πιθάρια, ακολουθούμε τις ίδιες αρχές:

✔ Ιδανικές συνθήκες φύλαξης:

  • Θερμοκρασία: Μεταξύ 10°C και 18°C.

  • Μακριά από φως: Το φως επιταχύνει την οξείδωση. Επιλέξτε σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από παράθυρα ή συσκευές.

  • Ξηρό περιβάλλον: Ούτε κοντά σε φούρνο, ούτε δίπλα στο πλυντήριο πιάτων.

Δοχείο: Το μπουκάλι παίζει ρόλο

Όχι όλα τα μπουκάλια δεν είναι ίδια. Το ιδανικό “σπίτι” για το ελαιόλαδο είναι:

  • Γυάλινο και σκούροχρωμο (πράσινο ή καφέ)

  • Κεραμικό ή ανοξείδωτο

Και αποφεύγουμε:

  • Πλαστικά μπουκάλια, κυρίως τα φθηνά, που μπορεί να αφήνουν χημικά κατάλοιπα στο λάδι ή να το εκθέτουν στο φως και τον αέρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κανελλη
Λιάνα Κανέλλη κατά Κωνσταντοπούλου: «Είμαι οπαδός της φυσικής νοημοσύνης, έρχεται "φούσκα" στην Τεχνητή»
«Βλέπω ότι έρχεται φούσκα στο επίπεδο της Τεχνητής Νοημοσύνης» τόνισε με γλαφυρό τρόπο η βουλευτής του ΚΚΕ για την ΑΙ παρουσία της Ζωής...
Λιάνα Κανέλλη κατά Κωνσταντοπούλου: «Είμαι οπαδός της φυσικής νοημοσύνης, έρχεται "φούσκα" στην Τεχνητή»
αχαϊα
Αχαΐα: «Χτύπησα το κεφάλι μου και ζαλίστηκα» κατέθεσε ο 25χρονος θείος του παιδιού
Ο 25χρονος φέρεται να έχασε την ισορροπία του μετά από χτύπημα στο κεφάλι – Συγκλονισμένο το χωριό στα Σπάτα Αχαΐας
Αχαΐα: «Χτύπησα το κεφάλι μου και ζαλίστηκα» κατέθεσε ο 25χρονος θείος του παιδιού