Στην ελληνική κουζίνα είναι παντού: σε σαλάτες, μαγειρευτά, τηγανιές, ακόμα και σε γλυκά. Το ελαιόλαδο δεν είναι απλώς βασικό υλικό – είναι η καρδιά της μεσογειακής διατροφής και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα συχνά συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας.
Κι όμως, πολλοί κάνουν ένα βασικό λάθος που ακυρώνει την υψηλή του διατροφική αξία: το αποθηκεύουν λάθος.
Από “υγρός χρυσός” σε… υποβαθμισμένο λίπος
Είτε πρόκειται για έξτρα παρθένο από το χωριό είτε για premium εμφιαλωμένο ελαιόλαδο από επιλεγμένο παραγωγό, η λάθος αποθήκευση μπορεί να οδηγήσει σε οξείδωση, με απώλεια γεύσης, αρώματος και θρεπτικών συστατικών. Με απλά λόγια; Ό,τι πληρώσατε, πάει χαμένο.
Και ο μεγαλύτερος ένοχος δεν είναι άλλος από ένα σημείο της κουζίνας που πολλοί θεωρούν… “βολικό”:
Όχι κάτω από τον νεροχύτη!
Είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσετε το ελαιόλαδο.
Γιατί;
Υγρασία: Ο χώρος κάτω από τον νεροχύτη συγκεντρώνει συχνά υδρατμούς και νερά, που αλλοιώνουν τα πώματα και ενδέχεται να προκαλέσουν μούχλα.
Μεταβαλλόμενη θερμοκρασία: Οι σωλήνες ζεστού και κρύου νερού δημιουργούν συνεχείς αυξομειώσεις θερμοκρασίας, οι οποίες επιταχύνουν την αλλοίωση του λαδιού.
Κακός αερισμός: Μπορεί να είναι σκοτεινός, αλλά δεν αναπνέει. Και το ελαιόλαδο δεν αγαπά τα “κλειστά” περιβάλλοντα.
Ο σωστός τρόπος: Όπως το έκαναν οι παλιοί – με μοντέρνα μέσα
Οι γιαγιάδες το ήξεραν χωρίς να διαβάσουν καμία ετικέτα: το λάδι μπαίνει σε δροσερό, σκοτεινό και στεγνό χώρο. Σήμερα, χωρίς υπόγεια και πιθάρια, ακολουθούμε τις ίδιες αρχές:
✔ Ιδανικές συνθήκες φύλαξης:
Θερμοκρασία: Μεταξύ 10°C και 18°C.
Μακριά από φως: Το φως επιταχύνει την οξείδωση. Επιλέξτε σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από παράθυρα ή συσκευές.
Ξηρό περιβάλλον: Ούτε κοντά σε φούρνο, ούτε δίπλα στο πλυντήριο πιάτων.
Δοχείο: Το μπουκάλι παίζει ρόλο
Όχι όλα τα μπουκάλια δεν είναι ίδια. Το ιδανικό “σπίτι” για το ελαιόλαδο είναι:
Γυάλινο και σκούροχρωμο (πράσινο ή καφέ)
Κεραμικό ή ανοξείδωτο
Και αποφεύγουμε:
Πλαστικά μπουκάλια, κυρίως τα φθηνά, που μπορεί να αφήνουν χημικά κατάλοιπα στο λάδι ή να το εκθέτουν στο φως και τον αέρα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ