Το ρύζι είναι από τις πιο βασικές και αγαπημένες τροφές σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο το σωστό μαγείρεμά του εξακολουθεί να δυσκολεύει πολλούς. Το κλειδί βρίσκεται σε δύο βασικούς κανόνες, που, αν εφαρμοστούν σωστά, εξασφαλίζουν τέλειο, μη κολλώδες αποτέλεσμα κάθε φορά.
Οι δύο κανόνες για αφράτο ρύζι:
Μετράς σε όγκο, όχι σε βάρος. Η σωστή αναλογία είναι το «μυστικό» για ισορροπημένο αποτέλεσμα – συνήθως 1 φλιτζάνι ρύζι προς 2 φλιτζάνια νερό.
Δεν ανακατεύεις το ρύζι όσο μαγειρεύεται. Το ανακάτεμα σπάει τους κόκκους και το κάνει κολλώδες και λασπωμένο.
Πολλές συνταγές προτείνουν επίσης την προσθήκη βούτυρου ή λαδιού πριν το μαγείρεμα, για να βοηθήσουν τους κόκκους να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Εναλλακτική μέθοδος: Ψήσιμο στον φούρνο
Το μαγείρεμα σε κατσαρόλα είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά το ψήσιμο στο φούρνο έχει το πλεονέκτημα ότι αποφεύγεται ο πειρασμός του ανακατέματος ή του ανοίγματος του καπακιού.
Οδηγίες ψησίματος:
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C (160°C με αέρα).
Ξεπλένεις 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι μέχρι το νερό να βγει διάφανο, για να απομακρυνθεί το πλεονάζον άμυλο.
Τοποθετείς το ρύζι σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτεις 2 φλιτζάνια βραστό νερό.
Καλύπτεις με καπάκι και ψήνεις για 35 λεπτά.
Αφού το βγάλεις, το αφήνεις 5 λεπτά να «ξεκουραστεί» χωρίς να ανοίξεις το καπάκι.
Τέλος, ανακατεύεις απαλά με πιρούνι για να διαχωρίσεις τους κόκκους.
Με αυτή τη μέθοδο, το ρύζι γίνεται αφράτο, καλομαγειρεμένο και ποτέ ξανά λασπωμένο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ