μελιτζάνες
Αν θέλετε να συνεχίσετε να τις απολαμβάνετε και τους χειμερινούς μήνες, η κατάψυξη είναι μια ιδανική λύση για να διατηρήσετε τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.

Πώς να καταψύξετε ωμές μελιτζάνες

Για να εξασφαλίσετε τη σωστή συντήρησή τους, ακολουθήστε τα παρακάτω βασικά βήματα:

Άμεση κατάψυξη: Χρησιμοποιήστε φρέσκες μελιτζάνες, είτε μόλις αγορασμένες είτε φρεσκοκομμένες από το μποστάνι. Μην τις αφήνετε πρώτα στο ψυγείο για μέρες, καθώς αυτό επηρεάζει τη φρεσκάδα τους.

Καθαρισμός: Πλύντε καλά τις μελιτζάνες, ιδιαίτερα αν είναι μη βιολογικές. Το ξίδι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και βακτηρίων.

Στράγγισμα: Στεγνώστε τις επιμελώς ώστε να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας κατά την κατάψυξη.

Κοπή: Ανάλογα με τη χρήση που σκοπεύετε, κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες ή κύβους. Για πιάτα όπως παπουτσάκια ή ιμάμ, μπορείτε να τις διατηρήσετε και ολόκληρες ή κομμένες στη μέση.

Κατάλληλη αποθήκευση: Τοποθετήστε τις πρώτα σε ταψί ή λαμαρίνα ώστε να παγώσουν χωρίς να κολλήσουν μεταξύ τους. Έπειτα, χωρίστε τις σε μερίδες και φυλάξτε τις σε σακούλες κατάψυξης, ώστε να μπορείτε να παίρνετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε κάθε φορά.

 

Ψητές ή τηγανητές μελιτζάνες στην κατάψυξη

Μπορείτε επίσης να προετοιμάσετε τις μελιτζάνες ψήνοντάς τες ή τηγανίζοντάς τες πριν τις βάλετε στην κατάψυξη. Κόψτε τις σε ροδέλες, αλείψτε με λάδι και ψήστε τις για περίπου μισή ώρα πάνω σε λαδόκολλα. Αν προτιμάτε τηγανητές, απορροφήστε την περιττή λιπαρότητα με χαρτί κουζίνας. Αφού κρυώσουν, φυλάξτε τις σε μερίδες, όπως και στην περίπτωση των ωμών.

Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα βολικός για συνταγές όπως ο μουσακάς, καθώς θα έχετε έτοιμο υλικό στη διάθεσή σας.

 

Κατάψυξη μαγειρεμένου φαγητού με μελιτζάνες

Αν έχετε περισσεύματα από μαγειρεμένο φαγητό, μπορείτε να τα καταψύξετε όπως κάθε έτοιμο πιάτο. Βάλτε τα σε αεροστεγή δοχεία ή σε ταψάκια αλουμινίου με καπάκι. Όταν θελήσετε να τα καταναλώσετε, βγάλτε τα από την κατάψυξη λίγες ώρες πριν, ώστε να αποψυχθούν σωστά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 2000 ευρώ: Κλείνουν από ώρα σε ώρα οι θέσεις - Προλάβετε ΕΔΩ με το ΕΚΕΚ ΑΤΗΕΝΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μελιτζάνες
Πώς να καταψύξετε τις μελιτζάνες σωστά για να τις απολαύσετε και εκτός εποχής
Αν θέλετε να συνεχίσετε να τις απολαμβάνετε και τους χειμερινούς μήνες, η κατάψυξη είναι μια ιδανική λύση για να διατηρήσετε τη γεύση και τη θρεπτική...
Πώς να καταψύξετε τις μελιτζάνες σωστά για να τις απολαύσετε και εκτός εποχής
προσκοποι
Τα δώρα των Ανιχνευτών
Από τον Όμηρο μαθαίνουμε πως τα δώρα,  «περικαλλέα, αγλαά, κλυτά, περικλυτά, κάλλιμα, χαρίεντα, ερικυδέα, άσπετα», προξενούν χαρά και ευφρόσυνη...
Τα δώρα των Ανιχνευτών
ΔΗΜΗΤΡΑΣ
Νεκρός ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Δημητράς σε τροχαίο στην Εγνατία οδό
Συνοδηγός ήταν η 38χρονη σύζυγός του, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
Νεκρός ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Δημητράς σε τροχαίο στην Εγνατία οδό
adihliako
Αντηλιακό: Τα 5 πιο συχνά λάθη που βλάπτουν την επιδερμίδα σου
Δες ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις και πώς να τα αποφύγεις για να διατηρήσεις το δέρμα σου υγιές και λαμπερό.
Αντηλιακό: Τα 5 πιο συχνά λάθη που βλάπτουν την επιδερμίδα σου