Κοινωνία 0

Χαμηλές «ταχύτητες» για τον τουρισμό στη Χαλκιδική: Φέτος ήρθαν λιγότεροι και ξοδεύουν ακόμα λιγότερα

Ξαπλώστρες σε παραλία
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Χαλκιδική: Λιγότεροι Έλληνες τουρίστες, μικρότερα έσοδα – Αναζητούν ισορροπία οι επιχειρηματίες

Απαιτητική και με εμφανή τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης αποδεικνύεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, όπως καταγράφεται σε έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interview για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2025, με συμμετοχή 365 επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου διαφόρων μεγεθών και κλάδων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 69% των επιχειρηματιών αναφέρει σημαντική μείωση στην προσέλευση Ελλήνων τουριστών, ενώ η συνολική τουριστική κίνηση –ανεξαρτήτως εθνικότητας επισκεπτών– φαίνεται επίσης να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα για τη φετινή σεζόν. Το 63% δηλώνει πως η επισκεψιμότητα είναι μειωμένη, το 27% θεωρεί ότι παραμένει σταθερή σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόλις το 10% μιλά για αύξηση.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εικόνα φαίνεται να διαδραματίζει η οικονομική κατάσταση των επισκεπτών. Το 41,4% των επιχειρηματιών της περιοχής εντοπίζει εκεί την κύρια αιτία της υποτονικής δραστηριότητας. Πέρα από την οικονομική στενότητα του κοινού, ένα σημαντικό ποσοστό 29,3% επιρρίπτει ευθύνες στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς φιλοξενίας, εστίασης και διασκέδασης, ενώ το 16% εστιάζει στην πολιτική και γεωπολιτική αστάθεια. Μικρότερα ποσοστά αποδίδουν τις αρνητικές επιδόσεις στην ανεπαρκή προβολή του προορισμού (8%) ή στις καιρικές συνθήκες (4%), με ένα 1,3% να δηλώνει «άλλο» ως αιτία.

Παράλληλα, μειωμένη εμφανίζεται και η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη. Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) αναφέρουν ότι οι πελάτες τους φέτος δαπανούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το 38% θεωρεί πως η δαπάνη παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 7% βλέπει αύξηση.

Ωστόσο, παρά την πτώση σε προσέλευση και κατανάλωση, η εικόνα των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων δεν είναι εξίσου απογοητευτική. Το 51% των επιχειρηματιών χαρακτηρίζει ικανοποιητικά τα έσοδα της επιχείρησής του μέχρι στιγμής, με το 23% να κάνει λόγο για καλή πορεία, ενώ το 26% αποτιμά την περίοδο ως αρνητική. Σχετικά με το μέλλον, το 62% των ερωτηθέντων προσδοκά ότι η κατάσταση θα παραμείνει σταθερή το προσεχές εξάμηνο, το 23% προβλέπει χειρότερα αποτελέσματα και μόλις το 15% εκφράζει αισιοδοξία για βελτίωση. Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών, το 31% αναφέρει αύξηση, το 29% στασιμότητα και το 40% πτώση.

Στον τομέα της απασχόλησης, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δηλώνει πως θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό και τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το 80% δεν σχεδιάζει μεταβολές, το 14% σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις και το 6% αναμένει να προχωρήσει σε απολύσεις.

Τέλος, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής παρουσιάζει οριακή υποχώρηση, από τις 5,1 μονάδες στις 5. Παρά τη μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο, ο δείκτης παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν είχε διαμορφωθεί στις 4,1 μονάδες.

Η φετινή περίοδος στη Χαλκιδική φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη στρατηγικών αναπροσαρμογών, τόσο σε επίπεδο τιμών και προβολής, όσο και στην ευρύτερη προσέγγιση του εσωτερικού τουρισμού.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Σχολεία: Όλες οι ημερομηνίες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - Πότε επιστρέφουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

ΑΣΕΠ 6Κ/2026: Κλείδωσε η νέα προκήρυξη για 317 μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς
 

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία