Θρεπτική αξία
Οι διατροφικές ιδιότητες του τυριού ποικίλλουν ανάλογα με την ποικιλία. Για παράδειγμα:
100 γρ. μοτσαρέλα αποδίδουν περίπου 263 θερμίδες και 21 γρ. λίπους.
Η ίδια ποσότητα Gouda φτάνει τις 364 θερμίδες και τα 31 γρ. λίπους.
Παρότι είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά, το τυρί παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες (Β2, Β12, Α).
Οφέλη της μέτριας κατανάλωσης
Η κατανάλωση τυριού σε λογικές ποσότητες μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι το τυρί μπορεί να έχει προστατευτική δράση ενάντια σε:
καρδιαγγειακές παθήσεις,
μεταβολικό σύνδρομο,
διαβήτη τύπου 2,
καρκίνο του παχέος εντέρου.
Κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τυριού μπορεί να οδηγήσει σε:
αυξημένη πρόσληψη αλατιού και θερμίδων, που σχετίζεται με υπέρταση και αύξηση βάρους,
γαστρεντερικές δυσανεξίες λόγω λακτόζης,
αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες,
έκθεση σε πρόσθετα συστατικά, ειδικά στα επεξεργασμένα τυριά.
Ποια είναι η ιδανική ποσότητα;
Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συστήνει δύο μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Μία φέτα τυριού (30 γρ.) ισοδυναμεί με μία μερίδα. Εάν δεν καταναλώνετε άλλα γαλακτοκομικά την ίδια ημέρα, μπορείτε να φάτε έως 60 γρ. τυριού.
Πότε πρέπει να το αποφεύγουμε;
Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να εμφανίσουν φούσκωμα ή διάρροια.
Τα ώριμα τυριά είναι πλούσια σε ισταμίνη, οπότε άτομα ευαίσθητα σε αυτήν καλό είναι να τα αποφεύγουν.
Ωστόσο, τυριά όπως η παρμεζάνα περιέχουν ελάχιστη λακτόζη και είναι πιο εύπεπτα για όσους έχουν ήπια δυσανεξία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσοχή: Σαρώνει η νέα ηλεκτρονική απάτη με το όνομα της BOOKING – Πώς «ψαρεύουν» τα θύματα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/8
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ