Ραγδαίες αλλαγές έρχονται για χιλιάδες ασθενείς με διαβήτη στην Ελλάδα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε την οριστική παύση διακίνησης τεσσάρων ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων της εταιρείας Novo Nordisk.
Η απόσυρση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στο 2025, με το πρώτο σκεύασμα να αποσύρεται από την αγορά ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το πρώτο φάρμακο που παύει να κυκλοφορεί είναι το Victoza, η διάθεση του οποίου θα σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2025, θα αποσυρθούν τρία ακόμη σκευάσματα: Actrapid Penfill, Protaphane Penfill και Mixtard 30 Penfill.
Σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρεία, τα προϊόντα θα παραμείνουν διαθέσιμα μόνο μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Ανησυχία σε ασθενείς και γιατρούς
Η ανακοίνωση του ΕΟΦ προκάλεσε αναστάτωση στους ασθενείς, καθώς πρόκειται για θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη ρύθμιση του σακχάρου.
Οι ειδικοί καλούν όσους λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους θεράποντες ιατρούς τους, ώστε να μεταβούν εγκαίρως σε εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές και να μην υπάρξει κίνδυνος διακοπής της αγωγής τους.
Η Novo Nordisk δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής αν η απόσυρση συνδέεται με εμπορικούς ή άλλους λόγους, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας των σκευασμάτων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ