Μπορεί το θεαματικό ατζαρουλί χατσαπούρι —με το αυγό να δεσπόζει στο κέντρο του σαν ήλιος μέσα σε γόνδολα— να έχει γίνει viral παγκοσμίως, όμως στην καθημερινότητα των Γεωργιανών, την πρωτοκαθεδρία κρατά ένα πιο ταπεινό αλλά εξίσου απολαυστικό έδεσμα: το ιμερούλι (Imeruli khachapuri).
Προερχόμενο από την καρδιά της Γεωργίας, την περιοχή του Ιμερέτι, το ιμερούλι χατσαπούρι είναι ένα επίπεδο, στρογγυλό ψωμί που κρύβει στο εσωτερικό του έναν γευστικό θησαυρό: παραδοσιακά τυριά όπως το βουτυράτο ιμερούλι και το ελαφρώς αλμυρό σουλγκούνι.
Σε αντίθεση με το εντυπωσιακό ατζαρουλί, που θυμίζει ζύμη πίτσας και βασίζεται στο εφέ του αυγού, το ιμερούλι στηρίζεται στην απλότητα. Η ζύμη του είναι απαλή, σχεδόν αφράτη, και λιώνει στο στόμα, προσφέροντας μια εμπειρία πιο οικεία και γήινη.
Ίσως γι’ αυτό, παρά την έλλειψη φωτογενών στιγμών για τα social media, παραμένει το πιο δημοφιλές είδος χατσαπούρι στη χώρα – το αγαπημένο καθημερινό comfort food των Γεωργιανών.
Υλικά για τη Συνταγή
(Για 2 τυρόψωμα)
210 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
¾ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
120 ml γάλα χλιαρό
140 γραμμάρια μοτσαρέλα τριμμένη (όχι φρέσκια) ή σουλγκούνι, αν έχετε πρόσβαση σε γεωργιανά τυριά
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη ή ιμερούλι (γεωργιανό τυρί)
1 αυγό
½ κουταλιά της σούπας βούτυρο
Εκτέλεση
- Βάλτε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε το χλιαρό γάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέστε λίγο περισσότερο χλιαρό γάλα αν φαίνεται στεγνή – η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά όχι κολλώδης. Ζυμώστε με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια σας για περίπου 5 λεπτά.
- Λαδώστε ένα μπολ και αλείψτε ελαφρά και τα πλαϊνά του. Βάλτε τη ζύμη στο μπολ, γυρίστε την για να καλυφθεί από το λάδι και στη συνέχεια σκεπάστε την με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 90 λεπτά.
- Στο μεταξύ ανακατέψτε τη θρυμματισμένη φέτα, την τριμμένη μοτσαρέλα και το αυγό και χωρίστε τη γέμιση αυτή σε δύο μέρη. Πλάστε κάθε μισό μίγμα σε μια μπάλα.
- Μόλις το ζυμάρι διπλασιαστεί σε όγκο, πατήστε το να ξεφουσκώσει και χωρίστε το στα δύο. Δουλέψτε με το ένα κομμάτι.
- Ανοίξτε το ένα κομμάτι ζύμης σε έναν ομοιόμορφα κύκλο διαμέτρου περίπου 15 εκ. και τοποθετήστε μία από τις μπαλίτσες γέμισης τυριού στο κέντρο της ζύμης. Τραβήξτε τις πλευρές της ζύμης πάνω από τη γέμιση τυριού και πιέστε τες μεταξύ τους να κολλήσουν. Τραβήξτε όλα τα κομμάτια ζύμης γύρω από τη γέμιση και πιέστε τες για να ενωθούν, έτσι ώστε το τυρί να καλυφθεί πλήρως με τη ζύμη. Πιέστε και ισιώστε απαλά την μπάλα και στη συνέχεια γυρίστε τη ζύμη από την άλλη πλευρά.
- Πατήστε και ισιώστε τη ζύμη με το χέρι σας, φροντίζοντας να νιώθετε το τυρί να απλώνεται προς τις άκρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πλάστη για να την ισιώσετε σε έναν ομοιόμορφο κύκλο, φτάνοντας σε διάμετρο περίπου τα 23-25 εκατοστά. Προσέξτε να είναι ομοιόμορφη η ζύμη και να μην υπάρχει κάποια πολύ λεπτή περιοχή έτσι ώστε να ξεφύγει η γέμιση. Αν τυχόν ανοίξετε τρύπα στη ζύμη, σφραγίστε την, αν χρειαστεί, παίρνοντας λίγη ζύμη από μια πιο χοντρή περιοχή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λίγο νερό για να βοηθήσετε στο κλείσιμο, αν χρειαστεί. Επαναλάβετε τη διαδικασία με το άλλο κομμάτι ζύμης και τη γέμιση.
- Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρό πάτο ή ένα τηγάνι για κρέπες σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετήστε την μια πίτα στο τηγάνι και ψήστε την για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά σε σημεία στην κάτω πλευρά. Γυρίστε την, και στη συνέχεια τρίψτε το βούτυρο πάνω από την ψημένη πλευρά για να λιώσει. Ψήστε και τη δεύτερη πλευρά για περίπου 3-4 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρετε το χατσαπούρι σε ένα πιάτο και τρίψτε και τη δεύτερη πλευρά με βούτυρο. Επαναλάβετε το ψήσιμο και με την δεύτερη πίτα και σερβίρετέ τις ζεστές κατά προτίμηση.
Πηγή: topontiki.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ