Υλικά:
1 κιλό πατάτες κατάλληλες για πουρέ
50 γρ. βούτυρο
100 ml ζεστό γάλα
2 κρόκοι αυγών
50 γρ. τριμμένο σκληρό τυρί (προαιρετικά)
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλάτι & πιπέρι
Αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
Τριμμένη φρυγανιά
Για το τηγάνισμα:
Ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
Εκτέλεση:
Πλένετε τις πατάτες και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά (περίπου 30-40 λεπτά).
Στραγγίζετε και ξεφλουδίζετε τις πατάτες όσο είναι ακόμα ζεστές. Τις περνάτε από πρέσα ή τις λιώνετε πολύ καλά με πιρούνι μέχρι να γίνουν λείος πουρές χωρίς κομμάτια.
Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε τον πουρέ με το βούτυρο μέχρι να λιώσει και προσθέτετε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα. Μόλις ο πουρές γίνει αφράτος, τον αποσύρετε από τη φωτιά.
Όταν ο πουρές κρυώσει λίγο, ρίχνετε τους κρόκους αυγών έναν-έναν, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτετε τυρί και μοσχοκάρυδο (αν τα χρησιμοποιείτε), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλώνετε το μείγμα σε ρηχό σκεύος, το σκεπάζετε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ιδανικά όλη νύχτα.
Όταν το μείγμα σφίξει, πλάθετε μικρές κροκέτες σε σχήμα κυλίνδρου ή μικρού κεφτέ.
Περνάτε κάθε κροκέτα διαδοχικά από αλεύρι, αυγό και φρυγανιά, τινάζοντας τα περιττά υπολείμματα σε κάθε βήμα.
Ζεσταίνετε λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι φτάσει την κατάλληλη θερμοκρασία (ένα κομματάκι ψωμιού να ροδίζει σε 30 δευτερόλεπτα), τηγανίζετε τις κροκέτες σε μικρές δόσεις μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
Βγάζετε τις κροκέτες και τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
Απολαύστε τις πατατοκροκέτες ζεστές, είτε σκέτες είτε με συνοδευτικά ντιπ της επιλογής σας, όπως σος γιαουρτιού, μαγιονέζα ή κέτσαπ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ