Λιγότερα θρεπτικά συστατικά, προβληματισμός για τα παιδιά
Σύμφωνα με την Έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής (SACN) και της Επιτροπής Τοξικότητας (COT), πολλά φυτικά γάλατα είτε περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα είτε δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α και το ασβέστιο. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σε παιδιά ηλικίας 1 έως 5 ετών, όπου η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις.
Οφέλη και αδυναμίες των φυτικών γαλάτων
Τα φυτικά γάλατα παρασκευάζονται από δημητριακά (π.χ. βρώμη), ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλο) ή σπόρους (π.χ. σόγια). Έχουν λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά από το γάλα ζωικής προέλευσης και μπορούν να προσφέρουν φυτικές ίνες και βιταμίνη D, ειδικά αν είναι εμπλουτισμένα. Παράλληλα, δεν περιέχουν λακτόζη, κάτι που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία.
Ωστόσο, τα περισσότερα κατατάσσονται στα «υπερεπεξεργασμένα» προϊόντα και συχνά περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη. Επιπλέον, ο εμπλουτισμός τους με θρεπτικά συστατικά δεν είναι πάντα επαρκής ή καθολικός, για παράδειγμα, λίγα περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία υπάρχει φυσικά στο αγελαδινό γάλα.
Τι ισχύει για το αγελαδινό γάλα
Το παραδοσιακό γάλα αποτελεί βασική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Α, πρωτεϊνών και ενέργειας, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Ανάλογα με τον τύπο (πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή άπαχο), η περιεκτικότητά του σε λίπος και θερμίδες διαφέρει. Σε αντίθεση με ορισμένα φυτικά γάλατα, το απλό αγελαδινό γάλα δεν περιέχει προστιθέμενη ζάχαρη, εκτός αν είναι σοκολατούχο ή αρωματισμένο.
Οδηγίες και συστάσεις για ασφαλή κατανάλωση
Οι ειδικοί συνιστούν:
Για παιδιά 1-5 ετών: Το αγελαδινό γάλα είναι προτιμότερο, εφόσον η διατροφή περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα. Αντί για φυτικά γάλατα χωρίς εμπλουτισμό ή με ζάχαρη, προτείνονται εκείνα που είναι εμπλουτισμένα και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
Για παιδιά με χορτοφαγική διατροφή: Το γάλα σόγιας αποτελεί την πιο ισορροπημένη εναλλακτική λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή με την πρόσληψη ισοφλαβονών, που μπορεί να είναι υπερβολική σε πολύ μικρές ηλικίες. Η κατανάλωση πρωτεΐνης θα πρέπει να προέρχεται από ποικιλία φυτικών πηγών.
Για άτομα άνω των 5 ετών: Τα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι αποδεκτές εναλλακτικές επιλογές, υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται σε ένα γενικά ισορροπημένο διαιτολόγιο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67
Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ