κουλουρακια
Πολύ τραγανά, αυτά τα νηστίσιμα βουτήματα με ελαιόλαδο είναι κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και παξιμάδι

Ταιριάζουν πολύ με τον καφέ, γι’ αυτό και το ιδανικό τους σχήμα είναι η πλεξούδα ή μακρόστενα σαν μπαστουνάκια, σχήμα που ευνοεί τις απολαυστικές βουτιές στον καφέ ή στο αγαπημένο μας ρόφημα. Ψήνονται αρκετά και βγαίνουν πολύ τραγανά (είναι κάτι ανάμεσα σε κουλούρι και παξιμάδι).

Η συνταγή αυτή είναι από τον gastronomo.gr και όλα τα υλικά μετρήθηκαν με μια κούπα χωρητικότητας 250 ml.

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 60

  • 1½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 2 μικρά λεμόνια
  • 1/4 κούπας ρακή ή κονιάκ
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 4½ (περίπου) κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα σουσάμι + 1 κουτ. σούπα ζάχαρη για το «τύλιγμα»

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε νηστίσιμα κουλουράκια με ελαιόλαδο, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ, 4 κούπες από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  2. Στη συνέχεια, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη ρακή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
  3. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
  4. Σταδιακά ρίχνουμε όλο το μείγμα αλευριού, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
  5. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  7. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα λεπτό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό.
  8. Το στραγγίζουμε και το απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  9. Πασπαλίζουμε με τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη.
  10. Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 60 κομμάτια και πλάθουμε το καθένα σε μικρό κορδόνι.
  11. Τα κυλάμε στο σουσάμι με τη ζάχαρη και τα τακτοποιούμε στο ταψί.
  12. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.
  13. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Φυλάσσουμε τα κουλουράκια σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Όταν το σχολείο πονάει εκ των έσω: Σιωπηλές πληγές της κακοποιητικής διοίκησης στην εκπαίδευση
Η ψυχολογική φθορά που συσσωρεύεται, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς φωνές και μάρτυρες.
Όταν το σχολείο πονάει εκ των έσω: Σιωπηλές πληγές της κακοποιητικής διοίκησης στην εκπαίδευση
ekpaideusimolivia.jpg
Τέλος στις “λίστες αγορών” στα σχολεία: Τι απαγορεύεται να ζητούν οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ζακύνθου υπενθυμίζει ότι η δημόσια παιδεία είναι δωρεάν και προειδοποιεί για παραβάσεις σχετικά με τις σχολικές λίστες
Τέλος στις “λίστες αγορών” στα σχολεία: Τι απαγορεύεται να ζητούν οι εκπαιδευτικοί από τους γονείς
βιβλια
Η λέξη "μόθος" και το ποιητικό της νόημα
Η ελληνική γλώσσα είναι ένας αστείρευτος θησαυρός, γεμάτος από σπάνιες και ποιητικές λέξεις που κρύβουν μέσα τους ιστορίες, συναισθήματα και εικόνες...
Η λέξη "μόθος" και το ποιητικό της νόημα
ψαρια
Το “υγιεινό” ψάρι που κρύβει 70 παράσιτα και μια επικίνδυνη αλήθεια
Πίσω από το πιο δημοφιλές ψάρι του κόσμου κρύβονται χημικά, αντιβιοτικά και τεχνητά πρόσθετα που θέτουν ερωτήματα για την ασφάλεια της διατροφής μας
Το “υγιεινό” ψάρι που κρύβει 70 παράσιτα και μια επικίνδυνη αλήθεια