Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής, όμως μια νέα έρευνα ξεχωρίζει: για πρώτη φορά, μελετάται συστηματικά πώς βλέπουν οι Γερμανοί την Ελλάδα και τους Έλληνες, σε δείγμα 1.000 ατόμων σε όλη τη Γερμανία, από την Kapa Research.
Η θετική εικόνα κυριαρχεί: το 66% των Γερμανών έχει καλή ή πολύ καλή γνώμη για την Ελλάδα. Όταν σκέφτονται τη χώρα μας, τους έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό οι διακοπές, ο ήλιος, το σουβλάκι, η φέτα και η ρετσίνα. Η φιλοξενία, τα αρχαία μνημεία και τα νησιά συμπληρώνουν αυτή την ειδυλλιακή εικόνα.
Η κρίση ξεθωριάζει στη μνήμη τους: μόνο 1 στους 10 συνδέει την Ελλάδα με κρίση ή χρεοκοπία, καθώς στη συνείδηση των περισσότερων οι γεύσεις και τα ποτά μας ζυγίζουν περισσότερο από την οικονομική αναστάτωση της περασμένης δεκαετίας.
Ωστόσο, οι σκιές του παρελθόντος παραμένουν. Η περίοδος της ναζιστικής κατοχής, το θέμα των αποζημιώσεων και οι μνήμες από την ευρωκρίση συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τη στάση πολλών Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία, προκαλώντας μια ασυμμετρία: οι Γερμανοί έχουν πιο θερμή εικόνα για την Ελλάδα απ’ ό,τι οι Έλληνες για τη Γερμανία.
Ελληνοτουρκικά: Στήριξη, αλλά περιορισμένη
Η έρευνα δείχνει ότι μόλις το 33% των Γερμανών δηλώνει ότι στηρίζει την Ελλάδα στις εντάσεις με την Τουρκία, ενώ το 48% προτιμά ουδέτερη στάση. Μόνο το 14% εκφράζει συμπάθεια προς την Τουρκία.
Η ελληνική διασπορά: Ορατή κοινωνικά, αόρατη πολιτικά
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο για τους περίπου 500.000 Έλληνες που ζουν στη Γερμανία. Η πλειονότητα των Γερμανών έχει θετική εικόνα για αυτούς, θεωρώντας τους καλά ενσωματωμένους – τόσο που περιγράφονται ως «αόρατη μειονότητα», αφού πολιτικά η ελληνική κοινότητα δεν έχει ουσιαστική επιρροή. Παράλληλα, το 52% των Γερμανών θα ήθελε να τους δει πιο ενεργούς στα κοινά, δίνοντας έτσι ευκαιρία για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας και στις διμερείς σχέσεις.
Η έρευνα παρουσιάζεται σήμερα στις 7 μμ στον χώρο «Έβδομο» στην Αθήνα, ρίχνοντας φως σε μια διάσταση των ελληνογερμανικών σχέσεων που έμενε μέχρι σήμερα στο σκοτάδι.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ