Μια πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια φέρνει στο προσκήνιο μια πρωτοποριακή αντι-ιική τσίχλα που μπορεί να αναχαιτίσει ιούς όπως ο απλός έρπης και η γρίπη πριν αυτοί καταφέρουν να μολύνουν τον οργανισμό. Η χρήση μιας τόσο καθημερινής μορφής, όπως η τσίχλα, αναδεικνύει μια νέα προσέγγιση στη μάχη κατά των λοιμώξεων, προσφέροντας ένα πρακτικό και εύκολο μέσο προστασίας.
Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Molecular Therapy, το στόμα αποτελεί σημαντικό πεδίο όπου οι ιοί εισέρχονται και πολλαπλασιάζονται, καθιστώντας το έναν από τους πιο αποτελεσματικούς δρόμους μετάδοσης σε σύγκριση με τη μύτη. Αυτός ο κρίσιμος ρόλος ώθησε τους επιστήμονες να αναζητήσουν λύσεις που να ενεργούν άμεσα στην πρώτη γραμμή επαφής με τους ιούς.
Η καρδιά της αντι-ιικής δράσης της τσίχλας βρίσκεται στην πρωτεΐνη FRIL (Flt3 Receptor Interacting Lectin), η οποία εξάγεται από τα φασόλια lablab — ένα όσπριο με μακρά παράδοση στην Αφρική και την Ασία. Η FRIL λειτουργεί παγιδεύοντας μόρια σακχάρων στην επιφάνεια των ιών, εμποδίζοντας τους έτσι να διεισδύσουν στα κύτταρα. Ακόμη και όταν οι ιοί καταφέρουν να εισχωρήσουν, η πρωτεΐνη τους περιορίζει αποτελεσματικά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η FRIL διατηρεί τη δραστικότητά της για έως και δύο χρόνια σε μορφή σκόνης και πάνω από δύο χρόνια σε μορφή κόμμι, καθιστώντας την πολύ πιο πρακτική για ευρεία χρήση σε σύγκριση με τα συνηθισμένα αντιιικά που χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση.
Σε εργαστηριακά τεστ, η τσίχλα επέδειξε σημαντική αποτελεσματικότητα έναντι τεσσάρων διαφορετικών ιών: δύο στελεχών της γρίπης (H1N1 και H3N2) και δύο τύπων απλού έρπητα (HSV-1 και HSV-2). Συγκεκριμένα, κατάφερε να παγιδεύσει έως και 94% των ιικών σωματιδίων του HSV, ενώ σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου σάλιου μπλόκαρε πάνω από 95% των ιών.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η τσίχλα απελευθερώνει σημαντική ποσότητα της ενεργής πρωτεΐνης μέσα στα πρώτα 15 λεπτά από τη μάσηση, εξασφαλίζοντας άμεση δράση.
Αυτή η τεχνολογία δεν είναι πρωτότυπη για την ερευνητική ομάδα, καθώς μια προηγούμενη έκδοση της τσίχλας είχε ήδη αποδείξει την ικανότητά της να εξουδετερώνει πάνω από το 95% του ιού SARS-CoV-2.
Ο απλός έρπης πλήττει πάνω από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως μολυσματική τύφλωση και εγκεφαλίτιδα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια. Από την άλλη πλευρά, η γρίπη μολύνει ετησίως δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, παρά τη διαθεσιμότητα των εμβολίων που έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Η επιλογή των φασολιών lablab ως πηγής της FRIL εξασφαλίζει ασφάλεια, καθώς αυτά καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η μέθοδος παρασκευής της τσίχλας, που βασίζεται σε ψυχρή συμπίεση, αποφεύγει πολύπλοκες και ενεργοβόρες διαδικασίες, διευκολύνοντας τη μαζική και οικονομική παραγωγή.
Πριν κυκλοφορήσει στο ευρύ κοινό, η τσίχλα θα πρέπει να περάσει κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς της στον άνθρωπο. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα εξετάζει τη χρήση της FRIL σε άλλους τομείς, όπως η προστασία των πτηνών από τη γρίπη, μέσω εφαρμογών σε ζωοτροφές.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ