Διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή στην μέση ηλικία μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και διατηρεί τη μνήμη ζωντανή

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί θεμέλιο για καλή υγεία σε κάθε ηλικία, αλλά η σημασία της γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη μετά τα 40 και 50 χρόνια, ειδικά για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η άνοια.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, επισημαίνει ότι οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούνται από την ηλικία των 48 έως 70 ετών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας κατά περίπου 25%.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν πως μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά και με μειωμένη κατανάλωση σακχάρων ενισχύει τη λειτουργία κρίσιμων περιοχών του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, που σχετίζεται με τη μνήμη.

Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλότερο σωματικό λίπος γύρω από τη μέση εμφάνιζαν καλύτερη μνήμη και γνωστικές ικανότητες με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα «σημαντικά» και συστήνουν σε όλους να υιοθετήσουν στρατηγικές βελτίωσης της διατροφής τους, ώστε να προστατεύσουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Όπως τονίζουν, η παγκόσμια στροφή σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχει αυξήσει τα ποσοστά διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας — παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση άνοιας.

Τι διερεύνησε η μελέτη;

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από δύο ομάδες ενηλίκων:

  • Παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 512 Βρετανών για 30 χρόνια.

  • Αξιολόγησε την αναλογία μέσης-ισχίων σε 664 άτομα που υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου και γνωστικά τεστ μέχρι την ηλικία των 70 ετών, σε παρακολούθηση 21 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία είχαν πιο ισχυρή λειτουργία του ιππόκαμπου και καλύτερη ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία — παράγοντες κλειδιά για τη μνήμη και τη μάθηση.

Αντίθετα, υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίων συνδέθηκε με φτωχότερη μνήμη εργασίας και εκτελεστική λειτουργία.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους από την ηλικία των 48 ετών αποτελούν σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση της γνωστικής υγείας και την πρόληψη της άνοιας στα 70 και πέρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amaxi
Κουμπί Start-Stop: Ποιες κρυφές δυνατότητες προσφέρει στα σύγχρονα αυτοκίνητα
Το "Start-Stop" κρύβει μικρά μυστικά που οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν, αλλά μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινή χρήση του οχήματος και να...
Κουμπί Start-Stop: Ποιες κρυφές δυνατότητες προσφέρει στα σύγχρονα αυτοκίνητα
kreas
Ακρίβεια χωρίς τέλος: Τα βασικά είδη διατροφής σε τιμές-φωτιά - Θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το κιλό το μοσχάρι
Οι καταναλωτές αναγκάζονται πλέον να περιορίζουν ακόμα και τα πιο απαραίτητα αγαθά, ενώ η αγορά προειδοποιεί ότι τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει...
Ακρίβεια χωρίς τέλος: Τα βασικά είδη διατροφής σε τιμές-φωτιά - Θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ το κιλό το μοσχάρι