Παγωμένη μπύρα
Mια πρόσφατη μελέτη φέρνει στο προσκήνιο προβληματισμούς που αφορούν τις επιπτώσεις αυτών των ροφημάτων στον μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία.

Μπύρα χωρίς αλκοόλ, μια αυξανόμενη τάση
Το 2023 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώθηκαν πάνω από 120 εκατομμύρια ποτήρια μπύρας χωρίς αλκοόλ, αριθμός αυξημένος κατά 14% μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Η ζήτηση αυξάνεται και στην Ελλάδα, καθώς πολλοί αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ χωρίς να αποχωριστούν την εμπειρία της μπύρας.

Αυτό που παραβλέπεται, όμως, είναι πως η απουσία αλκοόλ δεν σημαίνει αυτόματα και απουσία επιβαρυντικών ουσιών για τον οργανισμό.

Η μελέτη που αποκαλύπτει τις σκιές
Ερευνητές από τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τις επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης μπύρας χωρίς αλκοόλ σε 44 υγιείς νεαρούς άνδρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε δύο φιάλες μπύρας (330ml η κάθε μία) την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα έπινε μόνο νερό.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα:

Αύξηση σακχάρου και ινσουλίνης: Οι άνδρες που κατανάλωναν καθημερινά μπύρα χωρίς αλκοόλ εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και υπερινσουλιναιμία. Αν αυτό συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αύξηση λιπιδίων: Καταγράφηκε επίσης άνοδος στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης (γνωστής και ως «κακής» χοληστερόλης), κάτι που συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Δεν είναι όλες οι μπύρες ίδιες
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι αρνητικές επιπτώσεις δεν ήταν ίδιες για όλους τους τύπους μπύρας. Οι σταρένιες μπύρες και όσες περιέχουν γλυκαντικά ή αρώματα (π.χ. πορτοκάλι ή λεμόνι) είχαν πιο έντονες μεταβολικές επιβαρύνσεις. Αντίθετα, οι pilsner τύπου, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρόσθετα, είχαν πιο ήπια επίδραση στον οργανισμό.

Η ρίζα του προβλήματος: τα σάκχαρα και οι θερμίδες
Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην υψηλή γλυκαιμική και θερμιδική αξία που έχουν πολλές μπύρες χωρίς αλκοόλ, ειδικά εκείνες που περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών για βελτιωμένη γεύση. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, δεν είναι η απουσία αλκοόλ που καθορίζει τον αντίκτυπο της μπύρας στον οργανισμό, αλλά η σύνθεσή της σε θερμίδες και υδατάνθρακες.

Όχι τοξική, αλλά ούτε και αθώα
Η αποχή από το αλκοόλ αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, η αντικατάστασή του με μπύρες χωρίς αλκοόλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνουμε καλό στον οργανισμό μας, ειδικά αν η κατανάλωση είναι συχνή και σε μεγάλες ποσότητες.

Αν απολαμβάνετε μπύρες χωρίς αλκοόλ:

Μην τις καταναλώνετε καθημερινά και ανεξέλεγκτα.

Διαβάστε τις ετικέτες και προτιμήστε προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αρωματικών ουσιών.

Επιλέξτε τύπους pilsner που φαίνεται να είναι λιγότερο επιβαρυντικοί μεταβολικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικός
Από τη Λίστα στο Θρανίο: Το ταξίδι των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών - Τι περιμένουμε μετά την ανακοίνωση των διορισμών
Στις 19 Αυγούστου 2025, χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ θα δουν το όνομά τους σε μια λίστα που περίμεναν χρόνια. Μια λίστα που δεν είναι...
Από τη Λίστα στο Θρανίο: Το ταξίδι των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών - Τι περιμένουμε μετά την ανακοίνωση των διορισμών