Η φυσική είναι παρούσα σε κάθε γουλιά, σε κάθε σταγόνα, σε κάθε ανάσα. Δεν χρειάζεται εργαστήριο – αρκεί μια κουζίνα, ένα παράθυρο και μια βροχή. Αν μάθουμε να «διαβάζουμε» τα φαινόμενα γύρω μας, η καθημερινότητα γίνεται ένα απέραντο πεδίο ερωτήσεων και αποκαλύψεων.
Όταν μαγειρεύουμε και βιαζόμαστε, η πρώτη μας κίνηση είναι να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Αλλά αυτό είναι απλώς συνήθεια ή υπάρχει φυσική εξήγηση πίσω από αυτή τη καθημερινή πράξη;
Το πρόβλημα
Αν βράζεις νερό και σκεπάσεις την κατσαρόλα, θα φτάσει πιο γρήγορα στο σημείο βρασμού;
Η απάντηση
Ναι — και είναι απόλυτα επιστημονικό.
Όταν η κατσαρόλα είναι ανοιχτή, θερμότητα χάνεται μέσω εξάτμισης και ροής αέρα. Το καπάκι παγιδεύει τη θερμότητα, μειώνει τις απώλειες και δημιουργεί εσωτερική πίεση. Αυτό επιταχύνει τη θερμική συσσώρευση στο νερό.
Άρα: Το καπάκι λειτουργεί σαν ενεργειακός ενισχυτής. Αν θες τα ζυμαρικά πιο γρήγορα, μην το ξεχνάς!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2025: Η μαθήτρια που πέτυχε το «απόλυτο 20» στην Οικονομία και πάει για ΑΣΟΕΕ
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ