νερο
Αν βράζεις νερό και σκεπάσεις την κατσαρόλα, θα φτάσει πιο γρήγορα στο σημείο βρασμού;

Η φυσική είναι παρούσα σε κάθε γουλιά, σε κάθε σταγόνα, σε κάθε ανάσα. Δεν χρειάζεται εργαστήριο – αρκεί μια κουζίνα, ένα παράθυρο και μια βροχή. Αν μάθουμε να «διαβάζουμε» τα φαινόμενα γύρω μας, η καθημερινότητα γίνεται ένα απέραντο πεδίο ερωτήσεων και αποκαλύψεων.

Όταν μαγειρεύουμε και βιαζόμαστε, η πρώτη μας κίνηση είναι να σκεπάσουμε την κατσαρόλα. Αλλά αυτό είναι απλώς συνήθεια ή υπάρχει φυσική εξήγηση πίσω από αυτή τη καθημερινή πράξη;

Το πρόβλημα

Αν βράζεις νερό και σκεπάσεις την κατσαρόλα, θα φτάσει πιο γρήγορα στο σημείο βρασμού;

Η απάντηση

Ναι — και είναι απόλυτα επιστημονικό.

Όταν η κατσαρόλα είναι ανοιχτή, θερμότητα χάνεται μέσω εξάτμισης και ροής αέρα. Το καπάκι παγιδεύει τη θερμότητα, μειώνει τις απώλειες και δημιουργεί εσωτερική πίεση. Αυτό επιταχύνει τη θερμική συσσώρευση στο νερό.

 Άρα: Το καπάκι λειτουργεί σαν ενεργειακός ενισχυτής. Αν θες τα ζυμαρικά πιο γρήγορα, μην το ξεχνάς!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα