avokanto
Σούπερ τροφή ή σούπερ απάτη; Τι κρύβεται πίσω από τη λατρεία του πιο πολυσυζητημένου φρούτου της εποχής

Το αβοκάντο έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς και περιζήτητους καρπούς του σύγχρονου υγιεινού τρόπου ζωής. Τα τελευταία χρόνια, έχει κατακτήσει τις κουζίνες και τα εστιατόρια, μεταμορφώνοντάς το από έναν ταπεινό καρπό σε ένα σύμβολο υγείας και κομψότητας. Ωστόσο, παρά τη διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα του, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη διατροφική του αξία, τις συνέπειες για το περιβάλλον και τις κοινωνικές επιπτώσεις της παραγωγής του. Είναι το αβοκάντο πραγματικά τόσο ευεργετικό για την υγεία, ή είναι απλώς μια φούσκα του food marketing;

Μύθος #1: «Το αβοκάντο είναι απαραίτητο για υγιεινή διατροφή»

Όλη η αλήθεια: Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε αβοκάντο για να επιτύχουμε μια υγιεινή διατροφή. Παρόλο που το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες Ε και Κ, κάλιο και φυτικές ίνες, τα ίδια διατροφικά οφέλη μπορούμε να τα πάρουμε και από άλλες τροφές. Ελιές, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος και ταχίνι είναι εξίσου θρεπτικές εναλλακτικές, χωρίς να απαιτούν τις ίδιες περιβαλλοντικές θυσίες.

Μύθος #2: «Το αβοκάντο είναι φιλικό προς το περιβάλλον»

Όλη η αλήθεια: Η παραγωγή αβοκάντο έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Για να παραχθεί 1 κιλό αβοκάντο, απαιτούνται 2.000 λίτρα νερού, ποσότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή που απαιτεί η παραγωγή 1 κιλού βοδινού κρέατος. Χώρες όπως το Μεξικό και η Χιλή, που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του, αντιμετωπίζουν σοβαρές περιβαλλοντικές προκλήσεις λόγω της τεράστιας ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού. Στη Χιλή, οι καλλιεργητές αβοκάντο εκτρέπουν τεράστιες ποσότητες νερού από ποτάμια, ενώ στο Μεξικό η παράνομη αποψίλωση δασών έχει αυξηθεί δραματικά για τη δημιουργία νέων φυτειών αβοκάντο.

Το αβοκάντο και τα καρτέλ: Η τεράστια οικονομική αξία του αβοκάντο δεν πέρασε απαρατήρητη από το οργανωμένο έγκλημα. Στο Μεξικό, τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν αρχίσει να ελέγχουν τις φυτείες αβοκάντο, επιβάλλοντας «προστασία» στους παραγωγούς και εκμεταλλευόμενοι τις τοπικές κοινωνίες με απειλές και βία.

Μύθος #3: «Το αβοκάντο είναι φτηνό και προσιτό»

Όλη η αλήθεια: Παρά την αυξημένη δημοτικότητα, το αβοκάντο δεν είναι φτηνό. Η τιμή του έχει εκτοξευθεί λόγω της υψηλής ζήτησης, και στη Ελλάδα, το κόστος του κυμαίνεται από 3 έως 6 ευρώ το κιλό. Αυξάνεται ακόμη περισσότερο στις περιόδους χαμηλής παραγωγής. Το αβοκάντο συχνά κοστίζει περισσότερα από άλλα, τοπικά και εξίσου θρεπτικά τρόφιμα, όπως οι ελιές ή οι ξηροί καρποί.

Η δημοτικότητα του αβοκάντο είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά αποτελεσματικής στρατηγικής μάρκετινγκ. Από το Instagram μέχρι τις συμβουλές των influencers, το αβοκάντο έχει μετατραπεί σε έναν "αναγκαίο" παράγοντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό έχει δημιουργήσει μια «φούσκα» υπερκατανάλωσης, η οποία οδηγεί σε εκρηκτική ζήτηση και ενισχύει τις ανισότητες στις χώρες παραγωγής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δουλεια
Αυξήστε την παραγωγικότητά σας: 5 απλά πρωινά τελετουργικά που κάνουν τη διαφορά
Μικρές αλλαγές στην πρωινή ρουτίνα μπορούν να βελτιώσουν την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σας όλη την ημέρα
Αυξήστε την παραγωγικότητά σας: 5 απλά πρωινά τελετουργικά που κάνουν τη διαφορά
ψυγείο
Πετάτε συνέχεια τρόφιμα; 7 τρόποι να κάνετε «έξυπνη» συντήρηση στο ψυγείο
Μάθετε ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν στο ψυγείο, πώς να οργανώνετε σωστά τα ράφια και πώς να παρατείνετε τη ζωή των φρέσκων υλικών
Πετάτε συνέχεια τρόφιμα; 7 τρόποι να κάνετε «έξυπνη» συντήρηση στο ψυγείο