κεμπάπ
Όταν το τραπέζι στρώνεται με μεράκι, δύο πιάτα κλέβουν πάντα την παράσταση: οι κεφτέδες και τα κεμπάπ. Αν όμως έπρεπε να διαλέξετε μόνο ένα; Ίσως οι παρακάτω συνταγές σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Κεφτεδάκια σαγανάκι με κρητική γραβιέρα

Υλικά:

Για τα κεφτεδάκια:

1 κιλό κιμάς αρνίσιος

1/2 κ.γ. κύμινο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο

Λίγο λάδι για το τηγάνισμα

150 γρ. γραβιέρα Κρήτης (τύπου σπηλιάς)

Για τη σάλτσα:

4 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)

1/2 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι, ξερός δυόσμος

15 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά μέχρι να ενωθούν καλά και πλάθουμε μικρούς κεφτέδες. Τους τηγανίζουμε σε αντικολλητικό σκεύος με λίγο λάδι, χωρίς πανάρισμα.

Για τη σάλτσα, σοτάρουμε την ντομάτα στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τελειώνουμε με το βούτυρο για γυαλάδα.

Σερβίρουμε τη σάλτσα σε βαθύ πιάτο και τοποθετούμε πάνω της τους κεφτέδες. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και απολαμβάνουμε ένα πιάτο γεμάτο χαρακτήρα.

Παραδοσιακά κεμπαπάκια Φλώρινας

Υλικά:

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (λάπα)

500 γρ. κιμάς χοιρινός (κιλότο)

500 γρ. κιμάς αρνίσιος (γάλακτος)

130 γρ. ψίχα ψωμιού (μουλιασμένη σε κρύο νερό)

15 γρ. αλάτι

1 γρ. πιπέρι

1/2 γρ. κόλιαντρο, κύμινο, μπαχάρι (σε σκόνη)

Για το σερβίρισμα:

Ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

Μπούκοβο (γλυκό και καυτερό μισό-μισό)

Εκτέλεση:

Πριν ξεκινήσει το ζύμωμα, οι κιμάδες πρέπει να μπουν στην κατάψυξη για 30 λεπτά ώστε να είναι παγωμένοι ένα απαραίτητο βήμα για την υφή και τη γεύση.

Στύβουμε ελαφρά το ψωμί και το αναμειγνύουμε με τους κιμάδες. Χτυπάμε όλα τα μπαχαρικά στο γουδί για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και τα ενσωματώνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας λίγο κρύο νερό αν χρειάζεται.

Ο κιμάς μένει σκεπασμένος στο ψυγείο για 24 ώρες και ενδιάμεσα ζυμώνεται ξανά 2-3 φορές. Λίγες ώρες πριν το ψήσιμο, πλάθουμε μικρά κεμπάπ στο μέγεθος του αντίχειρα.

Τα ψήνουμε ιδανικά στα κάρβουνα ή εναλλακτικά σε σχαροτήγανο, φροντίζοντας να γυριστούν μία-δύο φορές το πολύ. Σερβίρονται με μπούκοβο και κρεμμύδι για το απόλυτο παραδοσιακό μεζέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

atm
Νέα απάτη σε ΑΤΜ που μπορεί να σας αδειάσει τους λογαριασμούς σας - Πώς θα γλυτώσετε
Ωστόσο, ένα νέο κύμα απάτης που σχετίζεται με τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών έχει σημάνει συναγερμό, τόσο στις αρμόδιες αρχές όσο και...
Νέα απάτη σε ΑΤΜ που μπορεί να σας αδειάσει τους λογαριασμούς σας - Πώς θα γλυτώσετε
eyritania
Φύση, δροσιά και ηρεμία: Ταξιδεύοντας στην καρδιά της Ελλάδας
Αν το φετινό σας καλοκαίρι θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία και την έντονη ζέστη, η Ελλάδα προσφέρει δροσερές και ήρεμες επιλογές, όπου η φύση...
Φύση, δροσιά και ηρεμία: Ταξιδεύοντας στην καρδιά της Ελλάδας