κεμπάπ
Όταν το τραπέζι στρώνεται με μεράκι, δύο πιάτα κλέβουν πάντα την παράσταση: οι κεφτέδες και τα κεμπάπ. Αν όμως έπρεπε να διαλέξετε μόνο ένα; Ίσως οι παρακάτω συνταγές σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Κεφτεδάκια σαγανάκι με κρητική γραβιέρα

Υλικά:

Για τα κεφτεδάκια:

1 κιλό κιμάς αρνίσιος

1/2 κ.γ. κύμινο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι, λίγο μπούκοβο

Λίγο λάδι για το τηγάνισμα

150 γρ. γραβιέρα Κρήτης (τύπου σπηλιάς)

Για τη σάλτσα:

4 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)

1/2 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι, πιπέρι, ξερός δυόσμος

15 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά μέχρι να ενωθούν καλά και πλάθουμε μικρούς κεφτέδες. Τους τηγανίζουμε σε αντικολλητικό σκεύος με λίγο λάδι, χωρίς πανάρισμα.

Για τη σάλτσα, σοτάρουμε την ντομάτα στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τελειώνουμε με το βούτυρο για γυαλάδα.

Σερβίρουμε τη σάλτσα σε βαθύ πιάτο και τοποθετούμε πάνω της τους κεφτέδες. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και απολαμβάνουμε ένα πιάτο γεμάτο χαρακτήρα.

Παραδοσιακά κεμπαπάκια Φλώρινας

Υλικά:

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (λάπα)

500 γρ. κιμάς χοιρινός (κιλότο)

500 γρ. κιμάς αρνίσιος (γάλακτος)

130 γρ. ψίχα ψωμιού (μουλιασμένη σε κρύο νερό)

15 γρ. αλάτι

1 γρ. πιπέρι

1/2 γρ. κόλιαντρο, κύμινο, μπαχάρι (σε σκόνη)

Για το σερβίρισμα:

Ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

Μπούκοβο (γλυκό και καυτερό μισό-μισό)

Εκτέλεση:

Πριν ξεκινήσει το ζύμωμα, οι κιμάδες πρέπει να μπουν στην κατάψυξη για 30 λεπτά ώστε να είναι παγωμένοι ένα απαραίτητο βήμα για την υφή και τη γεύση.

Στύβουμε ελαφρά το ψωμί και το αναμειγνύουμε με τους κιμάδες. Χτυπάμε όλα τα μπαχαρικά στο γουδί για να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και τα ενσωματώνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα. Ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας λίγο κρύο νερό αν χρειάζεται.

Ο κιμάς μένει σκεπασμένος στο ψυγείο για 24 ώρες και ενδιάμεσα ζυμώνεται ξανά 2-3 φορές. Λίγες ώρες πριν το ψήσιμο, πλάθουμε μικρά κεμπάπ στο μέγεθος του αντίχειρα.

Τα ψήνουμε ιδανικά στα κάρβουνα ή εναλλακτικά σε σχαροτήγανο, φροντίζοντας να γυριστούν μία-δύο φορές το πολύ. Σερβίρονται με μπούκοβο και κρεμμύδι για το απόλυτο παραδοσιακό μεζέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ναροντισκι
Σοκ στον κόσμο του σκακιού: Ο θάνατος του Ναροντίτσκι και η σκιά του διαδικτυακού bullying
Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού εξετάζει αν οι κατηγορίες και η δημόσια στοχοποίηση οδήγησαν τον 29χρονο γκρανμάστερ σε απόγνωση
Σοκ στον κόσμο του σκακιού: Ο θάνατος του Ναροντίτσκι και η σκιά του διαδικτυακού bullying
Παπαιωάννου (ασεπ)
ΑΣΕΠ: “Μάχη” σε έξι μέτωπα για τα αποτελέσματα – Έρχονται 6.000 μόνιμες προσλήψεις
Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, ανοίγει τα «χαρτιά» του: Έξι προκηρύξεις σε φάση αποτελεσμάτων, 10 νέες διαδικασίες στα σκαριά και 6.000...
ΑΣΕΠ: “Μάχη” σε έξι μέτωπα για τα αποτελέσματα – Έρχονται 6.000 μόνιμες προσλήψεις