Το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και αγαπημένα υλικά στην ελληνική κουζίνα. Μαζί του, όμως, έρχεται και μια σειρά από μύθους και διαφωνίες: πρέπει να πλένεται πριν το μαγείρεμα; Είναι ασφαλές να το αγγίζουμε χωρίς γάντια; Τι συμβαίνει αν πέσει στο πάτωμα;
Πρόσφατες μελέτες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκούς επιστημονικούς φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνήθεια που πολλοί καταναλωτές θεωρούν ορθή: το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου.
Το νερό δεν «καθαρίζει» το κοτόπουλο – το αντίθετο μάλιστα
Σύμφωνα με το Food Safety Information Council της Αυστραλίας, περίπου οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν να πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός φτάνει το 67%, σύμφωνα με στοιχεία του FDA. Και στην Ελλάδα, πρόκειται για μια διαδεδομένη πρακτική, βασισμένη στην πεποίθηση ότι το πλύσιμο απομακρύνει βακτήρια και μικροοργανισμούς.
Ωστόσο, οι ειδικοί διαφωνούν. Σύμφωνα με τη μελέτη της European Federation of Food Science and Technology (EFFoST), το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου – ακόμα και με ξίδι ή λεμόνι – δεν απομακρύνει παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά τους διασπείρει σε νεροχύτες, πάγκους και γύρω επιφάνειες μέσω των σταγονιδίων.
Η ίδια προειδοποίηση έρχεται και από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων των ΗΠΑ (USDA): η συνήθεια του πλυσίματος θεωρείται λάθος τακτική, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο επιμόλυνσης, ιδίως όταν το ωμό κοτόπουλο έρχεται σε επαφή με φρούτα, λαχανικά ή άλλα σκεύη μαγειρικής.
Πώς αποφεύγουμε τη σαλμονέλα – Οι 5 χρυσοί κανόνες
Οι ειδικοί συμφωνούν: η ασφαλής προετοιμασία του κοτόπουλου δεν περιλαμβάνει πλύσιμο, αλλά σωστό μαγείρεμα και καθαριότητα. Ορίστε τι πρέπει να θυμάστε:
Ψήσιμο στους 75°C (εσωτερική θερμοκρασία): η υψηλή θερμοκρασία είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος εξουδετέρωσης επιβλαβών βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο.
Χρήση γαντιών μιας χρήσης κατά την επαφή με ωμό κοτόπουλο.
Αποφυγή επιμόλυνσης: ποτέ δεν τοποθετούμε άλλα τρόφιμα, π.χ. λαχανικά, σε επιφάνειες που χρησιμοποιήθηκαν για ωμό κοτόπουλο.
Καθαρισμός με ζεστό νερό και σαπούνι σε επιφάνειες, μαχαίρια και σκεύη που ήρθαν σε επαφή με το κρέας.
Χρήση χαρτιού κουζίνας για σκούπισμα του κοτόπουλου, αν χρειαστεί, ώστε να περιοριστεί η υγρασία χωρίς να εξαπλωθούν μικρόβια.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου το κρέας πέσει στο πάτωμα: τότε μπορεί να ξεπλυθεί σε μπολ με νερό και ξίδι (αναλογία 4:1) και να σκουπιστεί προσεκτικά.
Καθαριότητα, όχι πλύσιμο
Η πρόληψη δεν βασίζεται στο πλύσιμο του κρέατος αλλά στη σωστή θερμική επεξεργασία και στις καλές πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα. Οι παλιές συνήθειες δεν σημαίνει πως είναι και ασφαλείς. Το κοτόπουλο μπορεί να είναι από τα πιο ευαίσθητα υλικά, αλλά με τις κατάλληλες προφυλάξεις, παραμένει και από τα πιο νόστιμα – χωρίς κινδύνους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 7/6 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/6
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ