Στη Βουλή κατατίθενται εντός των ημερών οι διατάξεις που ενσωματώνουν δύο σημαντικά μέτρα στήριξης για τα ελληνικά νοικοκυριά: το ετήσιο επίδομα 250 ευρώ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και η επιστροφή ενός μηνιαίου ενοικίου για ενοικιαστές κύριας και φοιτητικής κατοικίας.
Χωρίς αίτηση το κοινωνικό μέρισμα των 250 ευρώ
Από τον φετινό Νοέμβριο και κάθε χρόνο, χιλιάδες συνταξιούχοι θα λαμβάνουν αυτόματα την ενίσχυση των 250 ευρώ, χωρίς να απαιτείται αίτηση.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι που θα πάρουν κοινωνικό μέρισμα ύψους 250 ευρώ:
Συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με:
Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμους
Εισόδημα έως 26.000 ευρώ για έγγαμους
Ανώτατη αξία ακίνητης περιουσίας: 200.000 ευρώ για άγαμους, 300.000 ευρώ για έγγαμους
Χωρίς ηλικιακό όριο για:
Συνταξιούχους αναπηρίας
Ανασφάλιστους υπερήλικες
Δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων από ΟΠΕΚΑ ή ΕΦΚΑ
Επιστροφή ενοικίου για χιλιάδες ενοικιαστές – Έως 800€ ετησίως
Ταυτόχρονα, νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο θα λαμβάνουν κάθε Νοέμβριο επιστροφή ενός μηνιαίου μισθώματος (το 1/12 του συνολικού ποσού).
Αναλυτικά:
Η επιστροφή για κύρια κατοικία φτάνει έως τα 800 ευρώ
Προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί
Ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Για φοιτητική στέγη, το ανώτατο ποσό παραμένει στα 800 ευρώ, χωρίς περιουσιακό κριτήριο
Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για όλα τα στεγαστικά προγράμματα
Μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιείται ψηφιακή πλατφόρμα-«ομπρέλα» με όλες τις διαθέσιμες στεγαστικές ενισχύσεις από το κράτος.
Η πλατφόρμα, σύμφωνα με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, θα λειτουργεί ως διαδραστικός οδηγός, με στόχο να διευκολύνει τους πολίτες να βρουν γρήγορα και απλά τα προγράμματα που τους αφορούν.
«Είναι πάρα πολλά τα προγράμματα και τα συναρμόδια Υπουργεία και συχνά ο κάθε πολίτης δεν γνωρίζει τι δικαιούται. Συγκεντρώσαμε όλη την πληροφορία και την εντάξαμε σε μία ενιαία πλατφόρμα. Ο χρήστης θα συμπληρώνει στοιχεία όπως την ηλικία του, το εισόδημα, την Περιφέρεια και το Δήμο που ενδιαφέρεται να βρει σπίτι και σε λιγότερο από μισό λεπτό, θα μαθαίνει όλα τα προγράμματα που τον αφορούν», σημείωσε.
Στο νέο αυτό Μητρώο θα καταγράφονται όλες οι παροχές και τα επιδόματα που διανέμονται μέσω του e-ΕΦΚΑ, του ΟΠΕΚΑ, της ΔΥΠΑ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – συγκεντρωμένα σε μια ενιαία βάση δεδομένων.
Με την ενεργοποίησή του, το κράτος θα μπορεί με ένα «κλικ» στο ΑΦΜ κάθε πολίτη να γνωρίζει ποια επιδόματα λαμβάνει, από πού προέρχονται, από πότε χορηγούνται και για ποιον λόγο.
Ψηφιακός έλεγχος για κάθε επίδομα και παροχή
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 40 παροχές που διανέμονται από διαφορετικούς φορείς του κράτους χωρίς συνδεδεμένα δεδομένα. Με το νέο Μητρώο, όλες οι πληροφορίες ενοποιούνται και για πρώτη φορά το κράτος θα έχει πλήρη εικόνα για κάθε επιδοματούχο. Θα εντοπίζονται περιπτώσεις διπλής χορήγησης ή μη δικαιούχων, οπότε και θα διακόπτεται η καταβολή.
Το Δημόσιο δαπανά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως σε επιδόματα, που αφορούν περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο.
Τι περιλαμβάνει το Μητρώο
Στο νέο σύστημα θα καταγράφονται όλα τα επιδόματα που χορηγούν οι κρατικοί φορείς (ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ, e-ΕΦΚΑ). Ενδεικτικά περιλαμβάνονται:
Επίδομα κύησης (γέννησης)
Λοχείας και κυοφορίας
Προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Κάθε άλλη κοινωνική παροχή
Το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Μητρώου αναμένεται να ψηφιστεί μεταξύ 15 Μαΐου και 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο του νέου τελωνειακού κώδικα, και στη συνέχεια να ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίησή του, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Πώς θα λειτουργεί – Τι θα αποκαλύπτει
Η λειτουργία του Μητρώου βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο. Με τη νέα πλατφόρμα, το κράτος θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο την κατανομή των επιδομάτων ανά περιοχή. Αν διαπιστωθεί ότι σε μια περιοχή υπάρχει πυκνότητα επιδομάτων σημαντικά υψηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο, τότε θα εξετάζεται ενδελεχώς αν υπάρχουν ζητήματα προς αντιμετώπιση — είτε κοινωνικά είτε φαινόμενα κατάχρησης.
Για παράδειγμα, αν σε μια περιοχή παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση επιδομάτων ασθενείας, αυτό θα ενεργοποιεί ελέγχους για τυχόν προβλήματα δημόσιας υγείας ή και παραβατικής συμπεριφοράς. Από αυτή την άποψη, το Μητρώο λειτουργεί ως εργαλείο εργασίας και στοχευμένης πολιτικής.
Οι «κόφτες» και η πραγματικότητα
Το Μητρώο δεν λειτουργεί ως μηχανισμός περικοπών αλλά ως σύστημα ελέγχου. Δεν προβλέπονται γενικοί κόφτες ούτε αυτόματη μείωση επιδομάτων. Αν, ωστόσο, εντοπιστεί ότι κάποιος λαμβάνει δύο φορές το ίδιο επίδομα, τότε το πλεονάζον θα διακόπτεται. Η στόχευση είναι η διαφάνεια, όχι η αποδυνάμωση της κοινωνικής πολιτικής.
Σε επόμενο στάδιο, η τεχνολογική υποδομή του Μητρώου θα επιτρέπει στο Δημόσιο να ενημερώνει τους πολίτες για τα επιδόματα που δικαιούνται, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων: εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση, πιστοποίηση αναπηρίας και άλλα.
Η ενημέρωση αυτή πιθανότατα θα γίνεται μέσω SMS ή email, καθώς σήμερα χιλιάδες πολίτες δεν γνωρίζουν ότι είναι δικαιούχοι. Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή φιλοσοφίας, καθώς πλέον το κράτος θα έρχεται προς τον πολίτη για να του γνωστοποιήσει τα δικαιώματά του, αντί να περιμένει τον ίδιο να τα αναζητήσει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ