xibatzis
Ας γνωρίσουμε τα πέντε ζώα που ξεχωρίζουν για τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.

Χιμπατζής: Ο εξάδελφος του ανθρώπου
Οι χιμπατζήδες είναι τα ζώα που μας μοιάζουν περισσότερο γενετικά κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που σκέφτονται. Είναι γνωστοί για την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν εργαλεία: κατασκευάζουν συσκευές από κλαδιά για να ψαρεύουν έντομα, χρησιμοποιούν φύλλα σαν χαρτομάντιλα ή σπάζουν καρπούς με πέτρες.

Η γνώση αυτή μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, και οι χιμπατζήδες έχουν αναπτύξει ένα σύνθετο σύστημα επικοινωνίας που περιλαμβάνει εκφράσεις προσώπου, ήχους και χειρονομίες. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, έχουν καταφέρει να επικοινωνούν με ανθρώπους χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.

Αξιοσημείωτο είναι και το ότι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη ή σε βίντεο μια ικανότητα που δείχνει αυτογνωσία και που, στους ανθρώπους, εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Δράκος του Κομόντο: Η στρατηγική σαύρα
Ο εντυπωσιακός δράκος του Κομόντο, η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα δυνατό ερπετό. Αν και είναι παμφάγος, ξεχωρίζει για τον τρόπο που κυνηγά: παραμονεύει αόρατος για ώρες σε πολυσύχναστα μονοπάτια μέχρι να εμφανιστεί το θήραμα μια τεχνική που απαιτεί υπομονή και στρατηγική σκέψη.

Σε ζωολογικούς κήπους έχει παρατηρηθεί ότι αναγνωρίζει τους φροντιστές του και μπορεί να αντιδράσει στο όνομά του, κάτι που καταρρίπτει τον μύθο πως τα ερπετά δεν έχουν ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες.

Δελφίνια: Οι πανέξυπνοι κάτοικοι των θαλασσών
Τα ρινοδέλφινα κατέχουν μια από τις υψηλότερες αναλογίες εγκεφάλου προς σώμα στο ζωικό βασίλειο πίσω μόνο από τον άνθρωπο. Όμως η νοημοσύνη τους δεν μετριέται μόνο με στατιστικές. Οι συμπεριφορές τους μαρτυρούν ικανότητες που θυμίζουν οργανωμένη σκέψη.

Σε διάφορες περιοχές του κόσμου, έχουν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν αντικείμενα, όπως σφουγγάρια, για να προστατεύουν το ρύγχος τους κατά το ψάρεμα στον βυθό. Σε άλλα μέρη, τακτικές κυνηγιού όπως η δημιουργία παγίδων από λάσπη δείχνουν δημιουργικότητα και συνεργασία. Κι ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η συνεργασία τους με ψαράδες στη Βραζιλία: τα δελφίνια οδηγούν τα ψάρια στα δίχτυα και ανταμείβονται με ένα κομμάτι της ψαριάς.

Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος: Το πουλί-διάνοια
Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας καλός μιμητής. Χάρη σε μελέτες όπως αυτή της Δρ. Irene Pepperberg με τον θρυλικό παπαγάλο Άλεξ, γνωρίζουμε πλέον ότι τα συγκεκριμένα πουλιά μπορούν να αναγνωρίζουν αντικείμενα, χρώματα, σχήματα και αριθμούς. Ο Άλεξ, συγκεκριμένα, είχε κατακτήσει έννοιες όπως το "ίδιο" ή "διαφορετικό", κάτι που σε πολλά παιδιά απαιτεί χρόνια ανάπτυξης.

Η εξυπνάδα τους, όμως, έχει και ένα σκοτεινό τίμημα: γίνονται στόχος του παράνομου εμπορίου, κάτι που μαζί με την απώλεια φυσικών οικοτόπων, απειλεί σοβαρά την επιβίωσή τους.

Αρουραίοι: Οι αθόρυβοι διανοούμενοι
Παρότι δεν απολαμβάνουν τη συμπάθεια πολλών, οι αρουραίοι είναι εντυπωσιακά έξυπνοι. Μπορούν να περιηγούνται σε λαβύρινθους, να θυμούνται διαδρομές και να αντιλαμβάνονται ποσοτικές διαφορές ικανότητες που βρίσκονται υπό μελέτη.

Έχουν εξαιρετικά ευαίσθητα μουστάκια, οξυμένη ακοή και όραση με ανεξάρτητη κίνηση των ματιών. Μπορούν να αναγνωρίσουν μεμονωμένα πρόσωπα, ενώ η προσαρμοστικότητά τους είναι σχεδόν θρυλική: έχουν κατακτήσει τις πόλεις, τα χωριά, τα βουνά και τους υπονόμους κάθε ηπείρου (εκτός της Ανταρκτικής).
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλήνιες
Πανελλήνιες 2025: Όλα τα μυστικά της εξέτασης και της βαθμολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα
Όλα τα «μυστικά» της Νεοελληνικής Γλώσσας - Πρακτικές συμβουλές και αναλύσεις για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Πανελλήνιες 2025: Όλα τα μυστικά της εξέτασης και της βαθμολόγησης στη Νεοελληνική Γλώσσα
natasa
«Έφυγε» από τη ζωή η εκπαιδευτικός Νατάσα Αγγελοπούλου
«Είκοσι και πλέον χρόνια συμπόρευσης μετρήσαμε με τη Ναταλία, με συμφωνίες και διαφωνίες, αγώνες και αγωνίες, ατελείωτες συνάξεις, χαρές και λύπες,...
«Έφυγε» από τη ζωή η εκπαιδευτικός Νατάσα Αγγελοπούλου
pinokio
Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες (Σχετικά με τη δημοσκόπηση που θέλει το 64% των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να ...καταργηθεί η μονιμότητά τους)
Μήπως τελικά οι δημοσκοπήσεις έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν την "κοινή γνώμη" και όχι να καταμετρήσουν τις απόψεις της;
Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες (Σχετικά με τη δημοσκόπηση που θέλει το 64% των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να ...καταργηθεί η μονιμότητά τους)