Τιμώρησαν εκπαιδευτικό που δεν είχε internet για τηλεκπαίδευση – Μια απόφαση που ανοίγει επικίνδυνο δρόμο

Κοινωνία 0

Τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν είναι απλά δέματα, χρειάζονται φαρμακοποιό

Ilias vasiladiotis
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία - Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και η φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνεται με όρους ταχυμεταφορών

Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) απευθείας στον ασθενή μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακάμπτοντας πλήρως τον φαρμακοποιό.

Η πρόταση αυτή, που προβάλλεται ως λύση για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, στην πράξη μεταφέρει το πρόβλημα από τη δημόσια διοίκηση στην πλάτη του ασθενούς και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τα ΦΥΚ δεν είναι απλά κουτιά φαρμάκων.

Είναι εξειδικευμένες θεραπείες, χορηγούμενες σε ευπαθείς ομάδες: ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα, χρόνιες και σπάνιες παθήσεις.

Χρειάζονται σωστή ενημέρωση, παρακολούθηση και στήριξη και όχι απλώς παράδοση. Αυτά δεν τα εξασφαλίζει καμία εταιρεία κούριερ.

Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας υγείας και απαραίτητος κρίκος στη διασφάλιση της θεραπευτικής συνέχειας.

Η Ελλάδα έχει το πιο πυκνό δίκτυο φαρμακείων στην Ευρώπη. Αντί να το αγνοούμε, πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Τα ιδιωτικά φαρμακεία έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να διακινήσουν ΦΥΚ με ασφάλεια, συνέπεια και ανθρώπινη επαφή.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και η φαρμακευτική περίθαλψη δεν μπορεί να γίνεται με όρους ταχυμεταφορών.

*Ηλίας Βασιλαδιώτης, Μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Ποια αυτοκίνητα οδηγούνται υποχρεωτικά σε απόσυρση έως το 2028;

Νέο χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους

Υπουργείο Παιδείας: 6.500 προσλήψεις αναπληρωτών

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κοινωνία