Υλικά:
12-14 μέτριες πατάτες (καθαρισμένες)
1½ κουταλάκι του γλυκού ανθός αλατιού + έξτρα για το σερβίρισμα
60 ml παρμεζάνα τριμμένη + επιπλέον για το τελείωμα
2 κουταλάκια φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι + λίγο ακόμη
5 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μοιρασμένες)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να τις καλύπτει. Τις αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά πρέπει να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις απλώνουμε σε ταψί και τις αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον μία ώρα (ή και περισσότερο, αν τις ετοιμάσουμε από την προηγούμενη).
Μόλις κρυώσουν, τις περνάμε από τον χοντρό τρίφτη ή τις κόβουμε πολύ λεπτές λωρίδες με μαντολίνο. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζεσταίνουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και απλώνουμε το μείγμα πατάτας, πιέζοντας με σπάτουλα ώστε να σχηματιστεί μια συμπαγής, ομοιόμορφη επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά.
Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το καλύπτουμε με ένα μεγάλο πιάτο. Με προσοχή και σιγουριά, αναποδογυρίζουμε τις πατάτες πάνω στο πιάτο.
Προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι και ξαναβάζουμε το «κέικ» πατάτας να ψηθεί από την άλλη πλευρά για 5-7 λεπτά. Το πατάμε ελαφρά για να διατηρηθεί το σχήμα και η ομοιομορφία.
Σερβίρισμα:
Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με λίγη επιπλέον παρμεζάνα και λίγο ακόμα πιπέρι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε ζεστό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ