Πώς να φτιάξετε τραγανές και αφράτες τηγανητές πατάτες
Αν αναζητάτε το τέλειο αποτέλεσμα στις τηγανητές πατάτες τότε αξίζει να δοκιμάσετε τη δοκιμασμένη τεχνική των δύο σταδίων στο τηγάνισμα.

Η φιλοσοφία πίσω από τα δύο τηγανίσματα
Η διαδικασία αυτή βασίζεται στη λογική ότι το πρώτο τηγάνισμα βοηθά τις πατάτες να μαγειρευτούν εσωτερικά, ενώ το δεύτερο τις κάνει τραγανές απ’ έξω. Έτσι πετυχαίνετε ιδανική υφή, ανεξαρτήτως του πώς έχετε κόψει τις πατάτες.

1. Τι θα χρειαστείτε
Ιδανικά, ένα σκεύος τύπου φριτούρας, δηλαδή κατσαρόλα με συρμάτινο καλάθι, είναι ό,τι πρέπει για αυτή τη μέθοδο. Ωστόσο, μπορείτε να τηγανίσετε άνετα και σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα με άφθονο λάδι. Οπωσδήποτε όμως θα χρειαστείτε μια τρυπητή κουτάλα, όπως η "αράχνη", και ένα μπολ με απορροφητικό χαρτί για τις πατάτες μετά το πρώτο τηγάνισμα.

2. Τι λάδι να χρησιμοποιήσετε
Το απλό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό σε γεύση, όμως όχι το εξαιρετικά παρθένο, καθώς δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Εναλλακτικά, για οικονομικότερη λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πυρηνέλαιο, ενώ για ουδέτερη γεύση προτιμήστε ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο σπορέλαιο. Μην ξεχνάτε να ανακυκλώνετε το λάδι μετά από λίγες χρήσεις ποτέ μην το πετάτε στο νεροχύτη.

3. Προετοιμασία των πατατών
Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες στο σχήμα που προτιμάτε: λεπτές, χοντρές, σε ροδέλες ή κυδωνάτες. Μπορείτε να κρατήσετε και τη φλούδα αν σας αρέσει. Βάλτε τις σε νερό για λίγο και στη συνέχεια στεγνώστε τες καλά με πετσέτα, για να αποφύγετε τα "τσιτσίρισματα" στο λάδι.

4. Πρώτο τηγάνισμα 
Σε αυτή τη φάση, στόχος είναι να ψηθούν οι πατάτες εσωτερικά χωρίς να πάρουν πολύ χρώμα. Το λάδι πρέπει να είναι γύρω στους 160°C όταν ξεκινήσετε, αλλά πιθανότατα θα πέσει στους 120°C μόλις μπουν οι πατάτες. Μαγειρεύονται για 10-15 λεπτά, με συχνό ανακάτεμα, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν ελαφρώς να χρυσίζουν.

5. Αναμονή πριν το δεύτερο τηγάνισμα
Αφού οι πατάτες μαγειρευτούν, πρέπει να βγουν από το λάδι και να στραγγίσουν. Αυτό το διάστημα βοηθά το λάδι να επανέλθει στη θερμοκρασία που χρειάζεται για να γίνει σωστό το τελείωμα. Αν τις αφήσετε για αργότερα, μπορείτε να τις προτηγανίσετε και να τις διατηρήσετε έτοιμες για το δεύτερο στάδιο λίγο πριν σερβίρετε.

6. Δεύτερο τηγάνισμα
Με το λάδι καυτό στους 180°C, ξαναρίχνετε τις πατάτες και τις τηγανίζετε για 3-5 λεπτά. Τώρα είναι η ώρα να πάρουν το χρυσό, τραγανό περίβλημά τους. Όταν δείτε ότι έχουν αποκτήσει έντονο χρώμα και είναι τραγανές, τις βγάζετε και τις αλατίζετε όσο είναι ζεστές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα