λεμ
Τα λεμόνια είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουζίνας, όμως, πολλές φορές καταλήγουμε με περισσότερα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές για να τα συντηρήσουμε για μήνες, ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Χυμός λεμονιού σε παγάκια
Ο πιο γρήγορος τρόπος να φυλάξουμε τον χυμό των λεμονιών είναι να τον στύψουμε και να τον μοιράσουμε σε παγοθήκες. Αφού παγώσουν, μπορούμε να φυλάξουμε τα παγάκια σε σακούλες κατάψυξης και να χρησιμοποιούμε όσα χρειαζόμαστε κάθε φορά, για φαγητά ή ροφήματα.

Λεμόνια σε αλάτι 
Μια διαφορετική και πιο γευστική πρόταση έρχεται από τη μαροκινή κουζίνα, όπου τα λεμόνια διατηρούνται σε αλάτι και αποκτούν ιδιαίτερη γεύση και υφή. Για να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο χρειαζόμαστε:

10 ώριμα λεμόνια

Χυμό από 2 επιπλέον λεμόνια

1 φλιτζάνι χοντρό θαλασσινό αλάτι

Πώς τα ετοιμάζουμε
Κόβουμε κάθε λεμόνι στα τέσσερα, χωρίς όμως να το χωρίσουμε τελείως σαν να ανοίγει σαν λουλούδι. Μέσα στις σχισμές βάζουμε μπόλικο αλάτι και ξανακλείνουμε τα κομμάτια. Τοποθετούμε τα λεμόνια μέσα σε αποστειρωμένο, γυάλινο βάζο, πιέζοντάς τα ώστε να γεμίσει όσο γίνεται περισσότερο και να μη μείνουν κενά. Κλείνουμε καλά το βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος.

Τι ακολουθεί
Μέσα σε λίγες μέρες, τα λεμόνια θα αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν υγρά. Τότε μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα αλατισμένα λεμόνια, συμπληρώνοντας με φρέσκο χυμό και ακόμα λίγο αλάτι. Όταν γεμίσει το βάζο, το αφήνουμε να ωριμάσει για 2-3 μήνες. Στο διάστημα αυτό, τα λεμόνια σκουραίνουν και αποκτούν υφή σαν μέλι εξ ου και το όνομα «μελένια λεμόνια». Στη συνέχεια, τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο και το διατηρούμε για πολλούς μήνες ακόμη. Πριν από κάθε χρήση, τα ξεπλένουμε για να απομακρύνουμε την περίσσεια αλατιού.

Πού χρησιμοποιούνται τα «μελένια λεμόνια»
Αυτά τα λεμόνια δίνουν πλούσιο άρωμα και ένταση στη μαγειρική. Μπορούμε να τα προσθέσουμε:

Σε dressing για σαλάτες, μαζί με ελαιόλαδο, μυρωδικά ή γιαούρτι.

Σε σαλάτες με λαχανικά, ωμά ή βραστά, ή ακόμα και σε τονοσαλάτες.

Σε σάλτσες για ζυμαρικά, ψάρια ή κρεατικά.

Στα ζυμαρικά, για μια απλή αλλά αρωματική σάλτσα με λάδι, σκόρδο και λεμόνι.

Στο ψήσιμο κοτόπουλου, είτε ως γέμιση είτε ως συνοδευτικό αρωματικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιστορική νίκη στο Τζόκερ: 19,89 εκατομμύρια ευρώ σε έναν παίκτη με μόνο 5 ευρώ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χρήματα
Χρυσός Σεπτέμβρης για συνταξιούχους με 3.500€ αναδρομικά - Πότε μπαίνουν
Περίπου 100.000 συνταξιούχοι θα δουν σημαντικές επιστροφές χρημάτων από τον ΕΦΚΑ. Τα ποσά αγγίζουν τα 3.500 ευρώ και αφορούν αποστράτους, ιδιωτικούς...
Χρυσός Σεπτέμβρης για συνταξιούχους με 3.500€ αναδρομικά - Πότε μπαίνουν
νεροχύτης
Πώς να φύγει η μυρωδιά αυγού από πιάτα και ποτήρια – Ο πλήρης οδηγός
Τα αυγά αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά και εύκολα γεύματα, όμως η καθαριότητα των σκευών μετά την κατανάλωσή τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή
Πώς να φύγει η μυρωδιά αυγού από πιάτα και ποτήρια – Ο πλήρης οδηγός
3941_1584003571_xeiropedes.jpg
Επίθεση ανηλίκων στη Χαλκιδική – Στο νοσοκομείο 15χρονος μετά από ληστεία
O 17χρονος και οι συνεργοί του πλησίασαν τα δύο ανήλικα αγόρια και προσπάθησαν να αρπάξουν το τσαντάκι που είχε στην κατοχή του ένας εξ αυτών
Επίθεση ανηλίκων στη Χαλκιδική – Στο νοσοκομείο 15χρονος μετά από ληστεία
Ισραηλινοί στρατιώτες
Αυτοκτονίες στον IDF

Αυτοκτονίες στον IDF

Οι αυτόχειρες, τόσο στρατιώτες σε ενεργή υπηρεσία όσο και έφεδροι, αποτελούν το μεγάλο ταμπού του Ισραήλ, καθώς...

Αυτοκτονίες στον IDF