λεμ
Τα λεμόνια είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κουζίνας, όμως, πολλές φορές καταλήγουμε με περισσότερα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Ευτυχώς, υπάρχουν εύκολες και αποτελεσματικές τεχνικές για να τα συντηρήσουμε για μήνες, ακόμη και για έναν ολόκληρο χρόνο.

Χυμός λεμονιού σε παγάκια
Ο πιο γρήγορος τρόπος να φυλάξουμε τον χυμό των λεμονιών είναι να τον στύψουμε και να τον μοιράσουμε σε παγοθήκες. Αφού παγώσουν, μπορούμε να φυλάξουμε τα παγάκια σε σακούλες κατάψυξης και να χρησιμοποιούμε όσα χρειαζόμαστε κάθε φορά, για φαγητά ή ροφήματα.

Λεμόνια σε αλάτι 
Μια διαφορετική και πιο γευστική πρόταση έρχεται από τη μαροκινή κουζίνα, όπου τα λεμόνια διατηρούνται σε αλάτι και αποκτούν ιδιαίτερη γεύση και υφή. Για να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο χρειαζόμαστε:

10 ώριμα λεμόνια

Χυμό από 2 επιπλέον λεμόνια

1 φλιτζάνι χοντρό θαλασσινό αλάτι

Πώς τα ετοιμάζουμε
Κόβουμε κάθε λεμόνι στα τέσσερα, χωρίς όμως να το χωρίσουμε τελείως σαν να ανοίγει σαν λουλούδι. Μέσα στις σχισμές βάζουμε μπόλικο αλάτι και ξανακλείνουμε τα κομμάτια. Τοποθετούμε τα λεμόνια μέσα σε αποστειρωμένο, γυάλινο βάζο, πιέζοντάς τα ώστε να γεμίσει όσο γίνεται περισσότερο και να μη μείνουν κενά. Κλείνουμε καλά το βάζο και το αποθηκεύουμε σε σκοτεινό μέρος.

Τι ακολουθεί
Μέσα σε λίγες μέρες, τα λεμόνια θα αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν υγρά. Τότε μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα αλατισμένα λεμόνια, συμπληρώνοντας με φρέσκο χυμό και ακόμα λίγο αλάτι. Όταν γεμίσει το βάζο, το αφήνουμε να ωριμάσει για 2-3 μήνες. Στο διάστημα αυτό, τα λεμόνια σκουραίνουν και αποκτούν υφή σαν μέλι εξ ου και το όνομα «μελένια λεμόνια». Στη συνέχεια, τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο και το διατηρούμε για πολλούς μήνες ακόμη. Πριν από κάθε χρήση, τα ξεπλένουμε για να απομακρύνουμε την περίσσεια αλατιού.

Πού χρησιμοποιούνται τα «μελένια λεμόνια»
Αυτά τα λεμόνια δίνουν πλούσιο άρωμα και ένταση στη μαγειρική. Μπορούμε να τα προσθέσουμε:

Σε dressing για σαλάτες, μαζί με ελαιόλαδο, μυρωδικά ή γιαούρτι.

Σε σαλάτες με λαχανικά, ωμά ή βραστά, ή ακόμα και σε τονοσαλάτες.

Σε σάλτσες για ζυμαρικά, ψάρια ή κρεατικά.

Στα ζυμαρικά, για μια απλή αλλά αρωματική σάλτσα με λάδι, σκόρδο και λεμόνι.

Στο ψήσιμο κοτόπουλου, είτε ως γέμιση είτε ως συνοδευτικό αρωματικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έρχεται «βαρύς» καύσωνας στην Αττική: Πάνω από 42°C τις επόμενες ημέρες

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη: Χρηματοδότηση για λεωφορεία ειδικών σχολείων και αναβάθμιση φοιτητικών εστιών
Σοφία Ζαχαράκη: Δύο τομές για την παιδεία με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία
Σοφία Ζαχαράκη: Χρηματοδότηση για λεωφορεία ειδικών σχολείων και αναβάθμιση φοιτητικών εστιών
paideias
Ανοιχτές θέσεις εκπαιδευτικών σε Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα τμήματα στην Κρήτη για το 2025-2026
Πρόσκληση εκπαιδευτικών για Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα Τμήματα στην Κρήτη
Ανοιχτές θέσεις εκπαιδευτικών σε Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα τμήματα στην Κρήτη για το 2025-2026
οπεκε
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»
Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»