makaronia_pesto
Πηγή: tetisflakes.com
Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί

Τα ζυμαρικά μπορούν να ενσωματωθούν με επιτυχία σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αποδεικνύοντας ότι δεν χρειάζεται να τα αποκλείσουμε για να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας ή να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Πολλές σύγχρονες δίαιτες επιλέγουν να περιορίσουν τους υδατάνθρακες, ανησυχώντας για την αύξηση του βάρους και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αντικαθιστώντας τα ζυμαρικά με άλλες τροφές όπως άπαχες πρωτεΐνες, λαχανικά και σαλάτες. Ωστόσο, οι σύγχρονες διατροφικές συμβουλές και η επιστημονική έρευνα προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία, σύμφωνα με την οποία τα ζυμαρικά μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να τα συνδυάζουμε σωστά.

Ο καθηγητής Tim Spector από το King's College London, διακεκριμένος γιατρός και συνιδρυτής μιας επιστημονικής εταιρείας διατροφής, αμφισβητεί τη δημοφιλή τάση των χαμηλών υδατανθράκων. Σύμφωνα με τον Spector, τα ζυμαρικά δεν είναι το "κακό" που έχουν καταστεί στο πλαίσιο των σύγχρονων διατροφικών τάσεων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κλειδί δεν είναι η πλήρης αποφυγή των υδατανθράκων, αλλά η ορθή ενσωμάτωσή τους σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αν και τα λευκά ζυμαρικά μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος όταν καταναλώνονται μόνοι τους, η προσθήκη άλλων θρεπτικών συστατικών μπορεί να τα μετατρέψει σε ένα υγιεινό γεύμα. Ο Spector συνιστά να συμπληρώνουμε τα ζυμαρικά με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη για να εξισορροπήσουμε τη γευστική τους αξία και να μειώσουμε την ταχεία απορρόφηση γλυκόζης από τον οργανισμό.

Αντί να αποκλείουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, το μυστικό κρύβεται στην ποικιλία και την ποιότητα των συστατικών που επιλέγουμε, καθώς και στη μέτρηση των μερίδων. Έτσι, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελούν ένα γευστικό και θρεπτικό κομμάτι της διατροφής μας, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Για να ενισχύσετε τη διατροφική αξία του πιάτου σας, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές:

  • Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  • Προσθέστε λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες: Συστατικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, οι πιπεριές και το λάχανο ενισχύουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ παρέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
  • Συμπεριλάβετε άπαχες πρωτεΐνες: Όπως φασόλια, φακές ή ψητό κοτόπουλο. Αυτό θα προσφέρει κορεσμό και θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Προσθέστε υγιεινά λίπη: Λίγες σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ή λάδι αβοκάντο ενισχύουν τη γεύση και την υγιεινότητα του πιάτου σας, προσφέροντας παράλληλα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.
  • Ισορροπήστε τις γεύσεις: Τα φρέσκα βότανα, ο χυμός λεμονιού και η τριμμένη παρμεζάνα αναβαθμίζουν τη γεύση χωρίς να προσθέτουν περιττές θερμίδες.
  • Προσέξτε τις μερίδες: Αν και οι μερίδες συχνά είναι μεγαλύτερες από το επιθυμητό, η μείωση της ποσότητας των ζυμαρικών και η προσθήκη θρεπτικών συνοδευτικών μπορεί να εξισορροπήσει το πιάτο.
  • Δοκιμάστε τα κρύα ζυμαρικά: Η αποθήκευση και κατανάλωση των ζυμαρικών μετά από ψύξη μπορεί να μειώσει τον ρυθμό απορρόφησης της γλυκόζης, καθιστώντας το γεύμα σας πιο υγιεινό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα