φαγητό
Τι προτείνει κορυφαίος ογκολόγος

Θέλετε να ζήσετε περισσότερα χρόνια με καλή υγεία; Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή ογκολογίας και ερευνητή Silvio Garattini, η απάντηση βρίσκεται στο πιάτο μας – ή μάλλον, στο πόσο γεμίζουμε το πιάτο μας.

Ο 96χρονος καθηγητής, ιδρυτής του φημισμένου Mario Negri Institute for Pharmacological Research, προτείνει τον αποκαλούμενο «κανόνα του 30%»: να σταματάμε το φαγητό πριν νιώσουμε πλήρως χορτάτοι. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να σηκώνεσαι από το τραπέζι με λίγη πείνα». Αυτή η πρακτική μπορεί να μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη, να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να επιμηκύνει τη ζωή κατά 20%.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τον θερμιδικό περιορισμό

Ο θερμιδικός περιορισμός –χωρίς ασιτία– έχει μελετηθεί εκτενώς και παρουσιάζει εντυπωσιακά οφέλη για την αντιγήρανση και τη μείωση του οξειδωτικού στρες, που σχετίζεται με πλήθος χρόνιων ασθενειών όπως:

  • Νόσος Alzheimer

  • Καρδιοπάθειες

  • Καρκίνος

  • Διαβήτης τύπου 2

Η μελέτη CALERIE, η πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή για θερμιδικό περιορισμό σε μη παχύσαρκα άτομα, έδειξε πως η μείωση των θερμίδων κατά 15% για δύο χρόνια επιβράδυνε τον μεταβολισμό και ενίσχυσε την κυτταρική προστασία.

Μακροζωία από την Ιαπωνία μέχρι τη Μεσόγειο

Οι πρακτικές αυτές δεν είναι νέες. Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας –μία από τις γνωστές «Μπλε Ζώνες» μακροζωίας– οι κάτοικοι εφαρμόζουν το «Hara Hachi Bu», σταματώντας το φαγητό όταν χορτάσουν κατά 80%.

Παράλληλα, ο Garattini υπογραμμίζει πως η ποιότητα της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο. Συνιστά τη Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ελαιόλαδο και βότανα, όπως:

  • Σκόρδο

  • Κρόκος Κοζάνης

  • Δεντρολίβανο

  • Ελιές

  • Σταφύλια

Αντιθέτως, η δυτικού τύπου διατροφή με υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων και πρόωρης γήρανσης.

Πώς να εφαρμόσετε τον κανόνα του 30% στην πράξη

  1. Μικρότερες μερίδες: Σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερα πιάτα.

  2. Αργή κατανάλωση: Δώστε χρόνο στο σώμα να «πιάσει» το σήμα του κορεσμού.

  3. Αναγνώριση του 80%: Προσπαθήστε να κατανοήσετε πότε νιώθετε σχεδόν χορτάτοι.

  4. Περιορισμός σνακ και ζάχαρης: Εστιάστε σε πραγματική πείνα, όχι συναισθηματική.

Η μακροζωία δεν είναι μόνο θέμα DNA, αλλά κυρίως καθημερινών επιλογών. Ο περιορισμός των θερμίδων, χωρίς ασιτία, σε συνδυασμό με τη Μεσογειακή διατροφή, προσφέρει ένα απλό αλλά ισχυρό εργαλείο για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακαρόνια
Τσουχτή: Η παραδοσιακή μακαρονάδα με μυζήθρα που ξεχωρίζει με την απλότητά της
Μια αυθεντική ελληνική συνταγή με λιγοστά υλικά και πλούσια γεύση, που αποδεικνύει πως η νοστιμιά κρύβεται στην παράδοση.
Τσουχτή: Η παραδοσιακή μακαρονάδα με μυζήθρα που ξεχωρίζει με την απλότητά της
Νίκος Παπαϊωάννου
Δέσμευση Παπαϊωάννου: Αίρεται ο αποκλεισμός δημοσίων υπαλλήλων με διδακτορικό από τη διδασκαλία στα ΑΕΙ
Προωθείται η ρύθμιση για τη διδασκαλία στα ΑΕΙ δημοσίων υπαλλήλων με διδακτορικό - Τι δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου
Δέσμευση Παπαϊωάννου: Αίρεται ο αποκλεισμός δημοσίων υπαλλήλων με διδακτορικό από τη διδασκαλία στα ΑΕΙ