φασολια
Τα παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο τραπέζι μας. Οι γίγαντες κοκκινιστοί στον φούρνο είναι ένα από αυτά τα πιάτα που συνδυάζουν τη νοστιμιά με τη θρεπτική αξία, προσφέροντας μια ζεστή και χορταστική επιλογή για κάθε εποχή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 250 γρ. γίγαντες (μουλιασμένοι από το προηγούμενο βράδυ)

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 2 κονσέρβες ντομάτες ψιλοκομμένες (400 γρ. η κάθε μία)

  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

  • 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)

  • Αλάτι και πιπέρι

  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βράσιμο των φασολιών
    Ξεπλένουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. Αφήνουμε να πάρουν βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Τα φασόλια πρέπει να είναι μαγειρεμένα αλλά ακόμα σχετικά σφιχτά, καθώς θα ολοκληρώσουν το ψήσιμό τους στον φούρνο.

  2. Προετοιμασία της σάλτσας
    Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά.

Κατόπιν, ρίχνουμε την κανέλα και το τσίλι (αν το χρησιμοποιούμε), ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν τα μπαχαρικά.

  1. Μαγείρεμα της ντομάτας
    Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει.

  2. Ψήσιμο στο φούρνο
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε τα στραγγισμένα φασόλια και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα φασόλια να γίνουν μαλακά και η σάλτσα να χυλώσει.

  1. Σερβίρισμα
    Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαμβάνουμε με φέτα και φρέσκο ψωμί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

salata_0.jpg
Σαλάτες: Τρόποι για να παραμένουν φρέσκες περισσότερες ημέρες
Με μερικές απλές κινήσεις, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους και να τις απολαμβάνουμε σαν να φτιάχτηκαν μόλις εκείνη τη στιγμή.
Σαλάτες: Τρόποι για να παραμένουν φρέσκες περισσότερες ημέρες
Σωτήρης Τσαφούλιας
Τσαφούλιας: «Λαός ή άνθρωπος που ξεχνάει το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»
Ισραήλ, Cancel culture, συμπερίληψη και ρατσισμός: Όσα είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας
Τσαφούλιας: «Λαός ή άνθρωπος που ξεχνάει το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει»