Thumbnail
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πηγές που προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην υγεία και είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

1. Όσπρια: Φυτική πρωτεΐνη με πολλαπλά οφέλη

Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβύθια και η φάβα αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

2. Αυγά: Θρεπτικά και ευέλικτα

Με περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά αυγό, τα αυγά αποτελούν μια ολοκληρωμένη τροφή που παρέχει βιταμίνες Β12, D και ριβοφλαβίνη. Είναι ιδανικά για μια χορτοφαγική διατροφή και μπορούν να καταναλωθούν σε πολλές μορφές, όπως ομελέτες, βραστά ή scrambled.

3. Ψάρια: Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας με ωφέλιμα λιπαρά

Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο γαύρος προσφέρουν όχι μόνο πρωτεΐνη αλλά και πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά, που βοηθούν στην καρδιαγγειακή υγεία. Επιλέγοντας ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, απολαμβάνουμε τα οφέλη τους με ασφάλεια.

4. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Πλήρης πρωτεΐνη για γερά οστά

Το γιαούρτι, το τυρί cottage και το γάλα παρέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών. Οι επιλογές με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν τα ίδια οφέλη με μειωμένες θερμίδες.

5. Ξηροί καρποί και σπόροι: Πλούσιοι σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα κάσιους είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Αντίστοιχα, σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και το σουσάμι μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή μας με πρωτεΐνη και απαραίτητα λιπαρά οξέα.

6. Δημητριακά ολικής άλεσης: Υποτιμημένη αλλά σημαντική πρωτεΐνη

Η κινόα, το φαγόπυρο, το άγριο ρύζι και το κεχρί είναι δημητριακά που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, φυτικές ίνες και σημαντικά μέταλλα. Συνδυάζοντάς τα με όσπρια, μπορούμε να δημιουργήσουμε γεύματα που προσφέρουν πλήρη αμινοξέα.

Η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και η επιλογή εναλλακτικών πρωτεϊνικών πηγών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Με αυτές τις έξι επιλογές, είναι εύκολο να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή χωρίς να στερούμαστε την πολύτιμη πρωτεΐνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

skordo.jpg
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του...
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
ξινόγαλο0
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham, ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται...
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
τραχανάς
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία
Γλυκός ή ξινός, ψιλός ή χοντρός, απλός ή εμπλουτισμένος με επιπλέον υλικά, ο τραχανάς αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις του χειμώνα.
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία