Κλειδωμένο παιδί στο αυτοκίνητο
Ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στο αυτοκίνητο - 9 στους 10 δεν το γνωρίζουν

Η θέση που καταλαμβάνει ο επιβάτης σε ένα αυτοκίνητο παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του κατά τη διάρκεια ενός τροχαίου ατυχήματος. Παρά την επικρατούσα αντίληψη ότι οι μπροστινές θέσεις (οδηγού και συνοδηγού) προσφέρουν την καλύτερη προστασία λόγω των αερόσακων και άλλων συστημάτων ασφαλείας, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η μεσαία θέση στο πίσω κάθισμα αναδεικνύεται ως η πιο ασφαλής θέση, καθώς βρίσκεται μακριά από τα σημεία πρόσκρουσης και από τις περιοχές της καμπίνας με μεγαλύτερη πιθανότητα επαφής κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Για να είναι όμως αυτή η θέση πραγματικά ασφαλής, απαιτείται να είναι εξοπλισμένη με ζώνη ασφαλείας τριών σημείων και το κάθισμα να είναι διαμορφωμένο σωστά, όπως οι άλλες θέσεις πίσω από τους μπροστινούς επιβάτες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι επιβάτες στη δεύτερη σειρά καθισμάτων έχουν 29% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τους επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων. Ειδικά η μεσαία θέση προσφέρει 25% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από τις άλλες θέσεις πίσω.

Όσον αφορά τα παιδιά, η μεσαία θέση είναι η πιο ασφαλής και ιδανική για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, κατά προτίμηση «ανάποδου» καθίσματος για ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Για ηλικιωμένα άτομα, αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει προεντατήρες στις πίσω ζώνες ασφαλείας, είναι προτιμότερο το άτομο να καθίσει στη θέση του συνοδηγού, όπου η ζώνη ασφαλείας συνήθως διαθέτει προεντατήρα. Οι προεντατήρες συμβάλλουν στην καλύτερη συγκράτηση του σώματος κατά την πρόσκρουση, μειώνοντας τις πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών, όπως κατάγματα στον θώρακα, που είναι πιο πιθανό να συμβούν στους ηλικιωμένους.

Σε γενικές γραμμές, η θέση στο πίσω κάθισμα και ειδικά η μεσαία θέση, με τα σωστά συστήματα ασφαλείας, προσφέρει την καλύτερη προστασία στους επιβάτες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kairos
Αλλάζει ο καιρός από σήμερα: Έρχεται ψυχρή εισβολή με πτώση θερμοκρασίας - Τι ισχύει για Αττική
«Βουτιά» της θερμοκρασίας από σήμερα – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Αλλάζει ο καιρός από σήμερα: Έρχεται ψυχρή εισβολή με πτώση θερμοκρασίας - Τι ισχύει για Αττική
τσίπρας αλέξης
Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι
Ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο αναδεικνύει την πίεση στους εκπαιδευτικούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα καθηγητή που εργάζεται και ως delivery....
Τσίπρας: Καθηγητής στην Κρήτη έκανε το πρωί μάθημα και το βράδυ ντελίβερι
κακοποιηση σε νηπιαγωγείο
Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη
Ξεκίνησε η δίκη για την κακοποίηση 5χρονου σε νηπιαγωγείο - Το χρονικό της αποκάλυψης και τα ιατροδικαστικά ευρήματα
Στο εδώλιο 4 γονείς και 2 νηπιαγωγοί για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 5χρονου στο Αλεξανδρούπολη