EGKEFALOS
Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για νευροεκφυλιστικές διαταραχές

Ακόμα και η σύντομη επαφή με ένα κοινό ζιζανιοκτόνο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroinflammation».

Η ερευνητική ομάδα από το Arizona State University και από το Translational Genomics Research Institute, μέλος του ερευνητικού κέντρου City of Hope, δοκίμασε δύο επίπεδα έκθεσης ποντικιών σε ένα από τα πιο διαδεδομένα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε καλλιέργειες, τη γλυφοσάτη: μια υψηλή δόση και μια χαμηλότερη δόση που είναι κοντά στο όριο της τρέχουσας αποδεκτής δόσης στον άνθρωπο. Τα ποντίκια παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα έξι μηνών.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στη γλυφοσάτη, ανέπτυξαν σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Ακόμα και η χαμηλότερη δόση, επισημαίνουν, οδήγησε σε επιβλαβείς επιδράσεις στον εγκέφαλο των ποντικιών, ακόμα και αφότου έγινε διακοπή της έκθεσης για μήνες. Η έκθεση ποντικιών στη γλυφοσάτη οδήγησε επίσης σε πρόωρο θάνατο και συμπεριφορές που μοιάζουν με άγχος.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης συσσωρεύτηκε στον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών και αυτό εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της χημικής ουσίας για τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα της ομάδας βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα του Arizona State University που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στη γλυφοσάτη και του αυξημένου κινδύνου για νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι το ζιζανιοκτόνο αυτό διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα προστατευτικό στρώμα που συνήθως εμποδίζει την είσοδο δυνητικά επιβλαβών ουσιών στον εγκέφαλο, και φαίνεται να συμβάλλει στη νευροφλεγμονή και άλλες επιβλαβείς επιδράσεις στη νευρική λειτουργία.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ θεωρεί ορισμένα επίπεδα γλυφοσάτης ασφαλή για την έκθεση του ανθρώπου, υποστηρίζοντας ότι η χημική ουσία απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό και αποβάλλεται κυρίως αμετάβλητη. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατατάσσει τη γλυφοσάτη ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρόσφατες μελέτες, μεταξύ των οποίων και η παρούσα, μπορεί να εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα υφιστάμενα όρια ασφάλειας και το κατά πόσον η χρήση της γλυφοσάτης είναι τελικά ασφαλής. Επίσης, τονίζουν την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση και εντατικότερη παρακολούθηση των νευρολογικών και άλλων μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων της γλυφοσάτης στην υγεία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παγωμένο νερό
Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό μόλις ξυπνάμε – Το απλό πρωινό μυστικό για καλύτερη υγεία και ενέργεια
Ένα απλό ποτήρι νερό κάθε πρωί μπορεί να γίνει το πιο σημαντικό σας βήμα για υγεία, ενέργεια και ευεξία — ένα μικρό, καθημερινό δώρο προς τον εαυτό...
Γιατί πρέπει να πίνουμε νερό μόλις ξυπνάμε – Το απλό πρωινό μυστικό για καλύτερη υγεία και ενέργεια
amfitheatro
Μετεγγραφές 2025: Βγήκαν τα αποτελέσματα — Έναρξη ενστάσεων, δικαιολογητικά και όλα τα βήματα
Μετεγγραφές 2025: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα – Όλη η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τους επιτυχόντες
Μετεγγραφές 2025: Βγήκαν τα αποτελέσματα — Έναρξη ενστάσεων, δικαιολογητικά και όλα τα βήματα
ΕΑΠ - Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Προειδοποίηση από το ΕΑΠ: «Όχι» στην πειρατεία εκπαιδευτικού υλικού - Ποινές στην παράνομη χρήση
Αυστηρή προειδοποίηση από το ΕΑΠ για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων – Στο στόχαστρο η παράνομη διακίνηση διδακτικού υλικού
Προειδοποίηση από το ΕΑΠ: «Όχι» στην πειρατεία εκπαιδευτικού υλικού - Ποινές στην παράνομη χρήση
κλειστα σχολεια
Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη
Μικρή «ανάσα» ξεκούρασης παίρνουν οι μαθητές - Σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα είναι κλειστά σήμερα και αύριο και γιατί
Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη