Σε μια καθοριστική τροπή για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των 22 συλληφθέντων που φέρονται να εμπλέκονται στο εκτεταμένο δίκτυο παράνομων επιδοτήσεων. Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται πλέον ενώπιον του ανακριτή, από τον οποίο αναμένεται να λάβουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ανά περίπτωση περιλαμβάνουν:
Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με αποκλειστικό σκοπό τη συστηματική τέλεση απάτης.
Απάτη με επιχορηγήσεις από κοινού, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, η οποία στρέφεται άμεσα κατά των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας το νομοθετικό όριο των 120.000 ευρώ.
Άμεση συνέργεια σε πράξεις απάτης.
Η «βιομηχανία» των εικονικών δηλώσεων και ο ρόλος-κλειδί των ΚΥΔ
Η αποκάλυψη της υπόθεσης ήρθε ως αποτέλεσμα μιας πολυεπίπεδης και πολύμηνης έρευνας των Αρχών, η οποία έφερε στο φως μια καλοκουρδισμένη «βιομηχανία» παραγωγής πλασματικών δεδομένων. Η εγκληματική οργάνωση φαίνεται πως είχε αναπτύξει τη δράση της τουλάχιστον από το 2019, εκμεταλλευόμενη μεθοδικά τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσίαζε το σύστημα υποβολής δηλώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο πυρήνας της οργάνωσης αποτελούνταν από άτομα με βαθιά γνώση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και πρόσβαση στα χαρτογραφικά αρχεία του οργανισμού. Η μεθοδολογία τους ήταν συγκεκριμένη:
Εντόπιζαν αγροτεμάχια που είχαν μείνει «ανοιχτά», επειδή δεν είχαν δηλωθεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
Εμφάνιζαν τις εκτάσεις αυτές ως δήθεν ενοικιασμένες σε τρίτους, χρησιμοποιώντας πλαστά ή εικονικά μισθωτήρια έγγραφα.
Υπέβαλλαν ψευδείς αιτήσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, αποσπώντας τεράστια ποσά ευρωπαϊκών κονδυλίων για εκτάσεις όπου δεν υπήρχε καμία πραγματική καλλιέργεια ή αγροτική δραστηριότητα.
Καταλυτική συνδρομή στην υλοποίηση του σχεδίου φέρονται να είχαν συγκεκριμένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Τα κέντρα αυτά λειτουργούσαν ως το τεχνικό εργαλείο του κυκλώματος, καθώς μέσω των συστημάτων τους γινόταν ο εντοπισμός, η «δέσμευση» των επιλέξιμων κτημάτων και η τελική καταχώριση των παράνομων στοιχείων.
Δίκτυο 95 προσώπων, «φαντάσματα» κτηνοτρόφοι και η σύλληψη στο αεροδρόμιο
Η έκταση του κυκλώματος αποτυπώνεται ανάγλυφα στον αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων, καθώς στην οργάνωση αποδίδεται η συμμετοχή περισσότερων από 95 ατόμων, με αυστηρά διαχωρισμένους ρόλους. Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι λειτουργούσαν ως «εκμισθωτές», παραχωρώντας ακόμη και τους κωδικούς τους στο TAXISNET ώστε να εμφανίζονται στο Ε9 τους ξένα ακίνητα, ενώ άλλοι είχαν τον ρόλο του «μισθωτή» προκειμένου να εισπράττουν και να διοχετεύουν τις επιδοτήσεις στην οργάνωση.
Η εφευρετικότητα του κυκλώματος επεκτάθηκε και στον κτηνοτροφικό τομέα. Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών εντοπίστηκαν 110 αχρησιμοποίητα ενώτια (σκουλαρίκια) ζώων, τα οποία προορίζονταν για τη δημιουργία εικονικών κοπαδιών, με σκοπό τη δικαιολόγηση πρόσθετων οικονομικών ενισχύσεων.
Το παράνομο οικονομικό όφελος από τη μέχρι τώρα αποδεδειγμένη δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για τις επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν κατά το έτος 2025.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 22 συλληφθέντες βρίσκονται και τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Μάλιστα, ένα από τα φερόμενα ως κορυφαία μέλη συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αμέσως μετά την αποβίβασή του από πτήση προερχόμενη από την Ιταλία, έπειτα από συντονισμένο σήμα των διωκτικών αρχών.
Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα, 13.000 ευρώ σε μετρητά, δέκα χρυσές λίρες, καθώς και πλήθος ψηφιακών και τραπεζικών αρχείων. Παράλληλα, εκδόθηκαν εντολές με τις οποίες δεσμεύθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί των κατηγορουμένων που περιέχουν ποσά άνω των 355.000 ευρώ.
Όλες οι σημαντικές ειδήσεις
Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί
Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google
Βασίλης Γκουζέλος