Καφές
Καφές και αύξηση χοληστερίνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελέτη σε περισσότερους από 21.000 ανθρώπους άνω των 40 ετών διαπίστωσε ότι η σχέση καφέ και χοληστερόλης ποικίλλει ανάλογα με το φύλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χημικές ουσίες του καφέ καφεστόλη (cafestol) και καβεόλη (kahweol), συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL), πρόδρομο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, δεν παίζει ρόλο μόνο ο τύπος του ροφήματος -αν δηλαδή πρόκειται για έναν απαλό καφέ φίλτρου ή για ένα δυνατό εσπρέσο- αλλά και η ποσότητα της κατανάλωσης, ακόμη και το φύλο του καταναλωτή.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με διατροφή πλούσια σε λιπαρά, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ. Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί επίσης να είναι κληρονομική.

Μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή και αυξάνοντας τη σωματική δραστηριότητα.

Κάποιοι μπορεί να χρειαστούν φάρμακα, όπως στατίνες.

Η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να φράξει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και η διάγνωση τίθεται μόνο με εξέταση αίματος.

Ομάδα Νορβηγών ερευνητών έχει εμβαθύνει στη σχέση μεταξύ των μεθόδων παρασκευής καφέ και των επιπέδων χοληστερόλης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Open Heart, ανέλυσε στοιχεία για πάνω 21.000 άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω που διέμεναν στο Tromso της Νορβηγίας.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η σχέση μεταξύ καφέ και χοληστερόλης ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής και παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τρεις έως πέντε εσπρέσο ημερησίως είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν εσπρέσο. Οι άνδρες που έπιναν αυτή την ποσότητα εσπρέσο, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις κακής χοληστερόλης από ό,τι οι γυναίκες.

Η κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ φίλτρου με έμβολο καθημερινά, συνδέθηκε με αυξημένη ολική χοληστερόλη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Έξι ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου με χαρτί καφέ καθημερινά συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης μόνο στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ του στιγμιαίου καφέ και των επιπέδων χοληστερόλης.

«Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η κατανάλωση καφέ εσπρέσο συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη S-TC (ολική χοληστερίνη στον ορό)», σημείωσαν οι συγγραφείς.

Με δεδομένη την ευρεία συστηματική κατανάλωση καφέ σε παγκόσμια κλίμακα, η αύξηση της γνώσης σχετικά με τη συσχέτισή του με τη χοληστερόλη θα βελτιώσει τις συστάσεις σχετικά με την κατανάλωσή του.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ με ψωμί του τοστ: Βρέθηκε επικίνδυνο βακτήριο – Ανάκληση σε χιλιάδες συσκευασίες!

Kαμπανάκι από την EFSA για τα δύο πιο τοξικά τρόφιμα της αγοράς στην Ευρώπη

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 9/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης για 2.500 άτομα με αναπηρία – Επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ
Ενισχύεται η ανεξάρτητη διαβίωση – Ποιους αφορά και πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για επιδότηση ύψους 14.500 ευρώ
Ξεκινά πρόγραμμα επιδότησης για 2.500 άτομα με αναπηρία – Επιχορήγηση έως 14.500 ευρώ
χανια
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Πειθαρχικά σε δασκάλους εν μέσω καλοκαιριού – Αντίδραση από τον ΣΕΠΕ Χανίων
Πειθαρχικά σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς εν μέσω καλοκαιριού - Διαμαρτυρία κατά της αξιολόγησης στα Χανιά
Το μέλος του Ε.Σ. του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσεκούρας, ο Πρόεδρος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής, το μέλος του Ε.Σ., η Καθηγήτρια κ. Γεωργία Ανδρέου και το μέλος του Ε.Σ., ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Βάινος. Σχετικά με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας δημιουργήθηκε (Ν. 4429/2016) από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., προσβλέπει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία, με στόχο τη στήριξη της ελληνικής...
Εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.