Thumbnail
Ρίχνει τη χοληστερόλη και κάνει καλό στο έντερο

Το αρχαίο φρούτο με καταγωγή από την Κίνα που καλλιεργείται πλέον και στη χώρα μας, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στην Ελλάδα. Έχει υψηλή θρεπτική αξία και σας προστατεύει από διάφορες παθήσεις.

Εκτιμάται ότι το φρούτο αυτό καλλιεργούνταν στην Κίνα πριν από 8.000 χρόνια, ενώ τώρα υπάρχει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες και μελέτες δείχνουν πως κάθε ποικιλία μπορεί να παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά και διακυμάνσεις στην περιεκτικότητα των συστατικών της.

Το φρούτο αυτό είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και προστατεύει από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει καλό στην πέψη. Επίσης, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Το αρχαίο φρούτο: το ροδάκινο

Το ροδάκινο (Prunus persica) αποτελεί τον τρίτο πιο σημαντικό καρπό παγκοσμίως λόγω της τρυφερής υφής, της ευχάριστης γεύσης και της περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθούν τα οφέλη των ροδάκινων για την υγεία:

  • Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  • Βοηθάνε την πέψη
  • Προστατεύουν την καρδιά
  • Προστατεύουν το δέρμα
  • Προλαμβάνουν τον καρκίνο
  • Μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας

1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Τα ροδάκινα περιέχουν ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τις οξειδωτικές βλάβες και συμβάλλουν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Σε μια μελέτη, ο χυμός από φρέσκα ροδάκινα επέδειξε αντιοξειδωτικές δράσεις σε υγιείς άνδρες μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή τους.

2. Βοηθάνε την πέψη

Τα ροδάκινα μπορεί να συμβάλλουν στην υγιή πέψη.

Ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών – από τις οποίες οι μισές είναι διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ οι άλλες μισές είναι αδιάλυτες, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.

Μάλιστα οι διαλυτές φυτικές ίνες παρέχουν τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερό σας. Με τη σειρά τους, αυτά τα βακτήρια παράγουν λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας – όπως οξικό, προπιονικό και βουτυρικό – τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα του εντέρου σας.

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας στο έντερό σας συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών, όπως η νόσος του Crohn, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα.

3. Προστατεύουν την καρδιά

Η τακτική κατανάλωση ροδάκινων προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα ροδάκινα μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να δεσμεύουν τα χολικά οξέα – ενώσεις που παράγονται από το συκώτι σας. Τα δεσμευμένα χολικά οξέα – μαζί με τη χοληστερόλη που περιέχουν – τελικά αποβάλλονται μέσω των κοπράνων σας, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ροδάκινα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης, καθώς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.

4. Προστατεύουν το δέρμα

Τα ροδάκινα έχουν προστατευτικές επιδράσεις που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορεί να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματός σας να συγκρατεί την υγρασία – βελτιώνοντας έτσι την υφή του δέρματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες, τα εκχυλίσματα από άνθη ή σάρκα ροδάκινων που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

5. Προλαμβάνουν τον καρκίνο

Τα ροδάκινα περιέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις που προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, η φλούδα και η σάρκα των ροδάκινων είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ – δύο είδη αντιοξειδωτικών που έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ενώσεις στους σπόρους ροδάκινου μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη μη καρκινικών όγκων του δέρματος και να τους εμποδίσουν να μετατραπούν σε καρκινικούς.

Παράλληλα τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη και περιορίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Οι πολυφαινόλες του ροδάκινου μπορεί να έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν και τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν βλάβη στα υγιή.

6. Μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας

Τα ροδάκινα μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει ισταμίνες ή χημικές ουσίες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα σας να απαλλαγεί από το αλλεργιογόνο.

Οι ισταμίνες αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός σας και προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας όπως φτέρνισμα, κνησμό ή βήχα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης στο αίμα.

Πώς να επιλέξετε ροδάκινα

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα λευκά και τα κίτρινα. Τα λευκά ροδάκινα είναι πιο γλυκά, ενώ τα κίτρινα τείνουν να είναι πιο ξινά.

Όταν επιλέγετε ροδάκινα, συνήθως όσο πιο γλυκιά είναι η μυρωδιά τους, τόσο πιο ώριμα θα είναι. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τους καφετί, μελανιασμένους ή ζαρωμένους καρπούς, οι οποίοι είναι είτε κατεστραμμένοι είτε υπερώριμοι. Αντίθετα, αναζητήστε ροδάκινα με σκληρή ή μόνο ελαφρώς μαλακή σάρκα.

Μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα ροδάκινο είναι ώριμο και έτοιμο για κατανάλωση όταν πιέζετε τη σάρκα του και την αισθάνεστε να υποχωρεί ελαφρώς.

Τα ροδάκινα συνεχίζουν να ωριμάζουν και μετά τη συλλογή τους. Έτσι, αν τα ροδάκινά σας είναι πολύ σκληρά, δοκιμάστε να τα τοποθετήσετε στον πάγκο σας σε μία στρώση για μία έως τρεις ημέρες.

Τα ώριμα ροδάκινα διατηρούνται περίπου μία εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας για να αποφύγετε την υπερωρίμανση.

Τα ώριμα ροδάκινα μπορούν επίσης να καταψυχθούν, αλλά είναι καλύτερο να τα κόψετε πρώτα σε φέτες και να αλείψετε τη σάρκα τους με λίγο χυμό λεμονιού για να αποφύγετε το μαύρισμα.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο