καρκινος
Πώς ο καρκίνος σε νεαρές ηλικίες παίρνει χαρακτηριστικά επιδημίας - Ανησυχητικά ευρήματα

Ο αυξανόμενος αριθμός νεαρών ανδρών και γυναικών ηλικίας κάτω των 50 ετών που πάσχουν από καρκίνους του γαστρεντερικού – όπως αποτυπώνεται σε μια νέα μελέτη στη Νότια Αυστραλία (ΝΑ) – ανησυχεί τους ειδικούς σε διεθνές επίπεδο.

Την ίδια ώρα η φετινή έκθεση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) αποκάλυψε ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί στις νεαρές ηλικίες.

Άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρώιμη εμφάνιση 29 τύπων καρκίνου αυξήθηκε κατά περίπου 79% παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 2019, με τους θανάτους που επιφέρει ο καρκίνος πρώιμης έναρξης επίσης να αυξάνονται κατά περίπου 28% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ενώ τα δεδομένα φανερώνουν την αύξηση της νόσου, οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι την προκαλεί. Οι περισσότεροι ωστόσο συμφωνούν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος παίζουν ρόλο.

Τώρα, νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, υποδηλώνει ότι η επιταχυνόμενη βιολογική γήρανση θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνων πρώιμης έναρξης.

«Πολλαπλοί τύποι καρκίνου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι μεταξύ των νεαρών ενηλίκων παγκοσμίως», δήλωσαν σε δελτίο τύπου οι επιστήμονες.

Βιολογική γήρανση και καρκίνος

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 148.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βιολογική ηλικία κάθε συμμετέχοντα υπολογίστηκε βάσει εννέα βιοδεικτών στο αίμα.

Εάν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ήταν υψηλότερη από τη χρονολογική του ηλικία, τότε αυτό σήμαινε ταχύτερη γήρανση.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που γεννήθηκαν από το 1965 και μετά είχαν 17% αυξημένη πιθανότητα επιταχυνόμενης γήρανσης σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1954. Ανακάλυψαν επίσης ότι η επιταχυνόμενη γήρανση σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης πρώιμων τύπων καρκίνου, όπως:

Καρκίνος του πνεύμονα — αύξηση 42%.
Καρκίνος του γαστρεντερικού — αύξηση 22%.
Καρκίνος της μήτρας — αύξηση 36%.

«Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της επιτάχυνσης της γήρανσης και του κινδύνου πρώιμης έναρξης καρκίνου, παρέχουμε μια νέα προοπτική όσον αφορά τις αιτίες εμφάνισης της νόσου σε νεαρές ηλικίες. Εάν επικυρωθούν, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι σε νεότερα άτομα με σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Επιβραδύνεται η βιολογική γήρανση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου συνδέονται με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως:

Παχυσαρκία.
Καθιστική ζωή.
Κάπνισμα.
Κατανάλωση αλκοόλ.
Έλλειψη άσκησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών. Όλος ο ελεύθερος χρόνος ξοδεύεται σήμερα δυστυχώς μπροστά σε μια οθόνη. Εκτός από τη συναισθηματική εξάντληση που προκαλεί αυτό το διαρκές κυνήγι ενός εικονικού κόσμου, είναι επίσης επιζήμιο για τη συνολική υγεία και χρειάζεται μέτρο και μεγάλη προσοχή», καταλήγουν.

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε 

Ολοένα και περισσότεροι νεαροί ενήλικες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, κάτι που παρατηρείται ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους, με τη σοβαρότητά του να υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι δεν προειδοποιεί έγκαιρα. Αντίθετα, τα συμπτώματά του εμφανίζονται όταν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

«Πρόκειται για έναν από τους πέντε συχνότερους τύπους καρκίνου παγκοσμίως. Πραγματικά, οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να κινδυνεύει», λέει η δρ. Johanna Chan, γαστρεντερολόγος στην Mayo Clinic.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι νέοι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μαρτυρούν καρκίνο του παχέος εντέρου και να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια ύποπτη ένδειξη.

Ειδικότερα, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστούν ο προσυμπτωματικός έλεγχος να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών, καθώς είναι πιθανότερο ένας ασθενής να νοσήσει πριν την ηλικία των 55 ετών.

Ενδεικτικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι εάν αισθάνεστε μια αδιάκοπη δυσφορία στο στομάχι ή αν χάνετε ανεξήγητα βάρος.

«Στην πραγματικότητα, αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, όπως αιμορραγία από το ορθό, αναιμία, αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, είναι πολύ κοινά και είναι πιθανό να οφείλονται σε άλλες παθήσεις κι αυτό δημιουργεί σύγχυση», εξηγεί η δρ. Chan. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι νέοι, υγιείς ενήλικες που θα παρουσιάσουν αιμορραγία από το ορθό δεν πάσχουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. «Ωστόσο, η πιθανότητα παραμένει και είναι σημαντικό οι νεαροί ασθενείς να αναζητούν φροντίδα και διάγνωση για οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται», λέει η δρ. Chan.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει, επιπλέον, να είναι όσοι επηρεάζονται από πέντε βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Νόσοι του εντέρου
  • Διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τέλος, η δρ. Chan διευκρινίζει ότι, για τους ασθενείς που έχουν οικογενειακό ιστορικό, είναι πιθανό να απαιτείται μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στις πιο «επιρρεπείς» ηλικίες για την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, να μην παραλείπουν τον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο και να μην αγνοούν τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού