Thumbnail
Πρέπει να προσέχετε

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προειδοποιούν τους χρήστες κινητών iPhone και Android για τον αυξανόμενο κίνδυνο κυβερνοεγκλημάτων.

Μια έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) αποκάλυψε μια συγκλονιστική αύξηση 10% στις καταγγελίες για κυβερνοεγκλήματα το 2023. Οι απώλειες από τις 880.418 καταγγελίες που υποβλήθηκαν ανήλθαν συνολικά σε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανησυχητική τάση, ο ειδικός ασφαλείας James Milin-Ashmore από την Independent Advisor VPN περιέγραψε 10 βασικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να δημοσιοποιήσετε στο διαδίκτυο για να βελτιώσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια.

Μην δημοσιεύετε ποτέ στο διαδίκτυο αυτές τις 10 πληροφορίες:

  • Αριθμός τηλεφώνου
  • Τοποθεσία
  • Σχέδια διακοπών
  • Κωδικοί πρόσβασης
  • Οικονομικά ή εργασιακά στοιχεία
  • Έγγραφα ταυτότητας
  • Ονόματα αγαπημένων προσώπων/κατοικίδιων
  • Ιατρικές πληροφορίες
  • Εισιτήρια
  • Πληροφορίες για το σχολείο των παιδιών σας
  • Αριθμός τηλεφώνου

Η δημοσίευση του αριθμού του τηλεφώνου σας ανοίγει την πόρτα σε διάφορες απειλές ασφαλείας. Οι χάκερ μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν για να συλλέξουν προσωπικά στοιχεία και ενδεχομένως να κλέψουν την ταυτότητά σας.

Οι επιθέσεις phishing, όπου οι απατεώνες χρησιμοποιούν παραπλανητικά μηνύματα για να σας εξαπατήσουν ώστε να αποκαλύψετε ευαίσθητες πληροφορίες, γίνονται επίσης όλο και πιο επικίνδυνες. Επίσης, πιθανότατα θα βομβαρδιστείτε με ανεπιθύμητες κλήσεις στο πλαίσιο ενεργειών μάρκετινγκ.

Τοποθεσία

Η κοινοποίηση της διεύθυνσης ή της τρέχουσας τοποθεσίας σας στο διαδίκτυο σας κάνει ευάλωτους σε κλοπή, παρακολούθηση και κακόβουλη ηλεκτρονική δραστηριότητα.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξατομικευτούν οι προσπάθειες phishing, καθιστώντας τες πιο πιστευτές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους κλέφτες ταυτότητας να δημιουργήσουν ένα λεπτομερές προφίλ για εσάς.

Ενώ η διεύθυνση IP σας δεν εντοπίζει την ακριβή τοποθεσία σας, αποκαλύπτει τη γενική σας περιοχή – για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα VPN (Virtual Private Network).

Σχέδια διακοπών

Μπορεί να είναι δελεαστικό να ανακοινώσετε τις διακοπές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ενημερώνει επίσης τους εγκληματίες ότι το σπίτι σας θα είναι άδειο.

Περιμένετε να δημοσιεύσετε για το ταξίδι σας μέχρι να επιστρέψετε σπίτι με ασφάλεια.

Είναι επίσης συνετό να είστε προσεκτικοί όταν αποδέχεστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους, καθώς ορισμένοι διαρρήκτες χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να στοχεύσουν πιθανά θύματα.

Κωδικοί πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι οι “φύλακες” των online λογαριασμών σας και η κοινή χρήση τους στο διαδίκτυο, ανεξάρτητα από το ποιος το ζητά, είναι συνταγή για καταστροφή. Οι νόμιμοι οργανισμοί δεν θα ζητήσουν ποτέ τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή δημόσιων καναλιών.

Χρησιμοποιήστε μοναδικούς και σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για κάθε online υπηρεσία ή σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια αξιόπιστη εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Οικονομικά ή εργασιακά στοιχεία

Τα οικονομικά στοιχεία, όπως οι αριθμοί πιστωτικών καρτών και τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, είναι “χρυσορυχείο” για τους online απατεώνες.

Ομοίως, ο διαμοιρασμός των πληροφοριών εργασίας σας μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος, καθώς αποκαλύπτει λεπτομέρειες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εγκληματίες για απάτες social engineering.

Να είστε επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε επικοινωνεί μαζί σας για εργασία μέσω άγνωστων καναλιών και να επαληθεύετε πάντα την ταυτότητά του πριν μοιραστείτε ευαίσθητες πληροφορίες.

Έγγραφα ταυτότητας

Μην δημοσιεύετε ποτέ φωτογραφίες του διαβατηρίου σας, του πιστοποιητικού γέννησης ή της άδειας οδήγησης σας στο διαδίκτυο.

Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για τους κλέφτες ταυτότητας που θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς, να κάνουν αίτηση για πιστωτικές κάρτες ή να διαπράξουν άλλα εγκλήματα στο όνομα σας.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις απάτες εργασίας στο διαδίκτυο που μπορεί να σας ζητήσουν αντίγραφο του ΑΔΤ σας.

Ονόματα αγαπημένων προσώπων/κατοικίδιων

Οι χάκερ προσπαθούν συχνά να μαντέψουν κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας προσωπικά στοιχεία όπως ονόματα κατοικίδιων ζώων ή ονόματα μελών της οικογένειας. Αυτές είναι επίσης κοινές απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας.

Αποφύγετε να μοιράζεστε τέτοιες λεπτομέρειες στο διαδίκτυο και επιλέξτε πιο ασφαλείς μεθόδους ανάκτησης κωδικού πρόσβασης.

Ιατρικές πληροφορίες

Το ιστορικό σας υγείας είναι ιδιωτικό και πρέπει πάντα να διατηρείται εμπιστευτικό.

Ο διαμοιρασμός λεπτομερειών για το νοσοκομείο που επισκέπτεστε μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση δεδομένων, αποκαλύπτοντας τα προσωπικά σας στοιχεία όπως όνομα και διεύθυνση.

Αυτές οι πληροφορίες, σε λάθος χέρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλοπή ταυτότητας.

Εισιτήρια

Αποφύγετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες ή λεπτομέρειες εισιτηρίων για συναυλίες, εκδηλώσεις ή ταξίδια στο διαδίκτυο.

Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προσποιηθούν εκπροσώπους εταιρείας και να σας εξαπατήσουν για να αποκαλύψετε περισσότερα προσωπικά δεδομένα.

Το ίδιο ισχύει και για τους κωδικούς στο διαδίκτυο – εάν τους δημοσιεύσετε online, κάποιος άλλος θα τους εξαργυρώσει γρήγορα.

Πηγή: Foxreport

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα