Thumbnail
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Δεν μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου που συναντήσατε τυχαία στο δρόμο ή πού βάλατε το πορτοφόλι σας; Όλοι το έχουμε πάθει κάποια στιγμή.

Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ των «φυσιολογικών» κενών μνήμης και του συμπτώματος που σας δείχνει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Για να κατανοήσετε τη διαφορά, είναι καλό να γνωρίζετε τι είναι η ήπια γνωστική διαταραχή και ποιο είναι το σημάδι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε. Και φυσικά πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Τι είναι η ήπια γνωστική διαταραχή;

«Η ήπια γνωστική διαταραχή χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα ενός ασθενούς όταν εμφανίζει μείωση της μνήμης και της σκέψης η οποία δεν εξηγείται λόγω ηλικίας» εξηγεί στο Parade η Dr. Amy Naquin-Chappel, νευρολόγος στο νοσοκομείο Houston Methodist Willowbrook Hospital.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξεχνάτε εντελώς μια συνάντηση ή ένα γεγονός, ξεχνάτε πού βάλατε κάτι ή το όνομα κάποιου, χάνετε τον ειρμό της σκέψης σας ή δυσκολεύεστε να πάρετε μια απόφαση.

«Τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση μπορεί να παρατηρήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μνήμη. Αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουν ακόμη και οι στενοί φίλοι και η οικογένεια» αναφέρει η Dr. Naquin-Chappel, προσθέτοντας ότι αυτές οι αλλαγές συνήθως δεν επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή του ατόμου.

Η εμπειρία ήπιας γνωστικής εξασθένησης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μετατραπεί σε άνοια– για ορισμένους ανθρώπους μπορεί να συμβεί, ενώ για άλλους δεν εξελίσσεται ποτέ. Για άλλους, μπορεί ακόμη και να βελτιωθεί.

Το σημάδι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Αν και το να ξεχνάτε κάτι κάθε τόσο δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό, η Dr. Naquin-Chappel λέει ότι: «υπάρχει ένα σημάδι γνωστικής έκπτωσης που δεν πρέπει να αγνοείτε: όταν τα κενά μνήμης ή σκέψης επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή».

Αυτό είναι που διαχωρίζει την ήπια γνωστική έκπτωση από την άνοια και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Εάν μια αλλαγή στη μνήμη ή τη σκέψη, σας οδηγεί στο να κάνετε λάθη κατά την οδήγηση, να ξεχνάτε να πάρετε φάρμακα ή να κάνετε λάθη όσον αφορά τα οικονομικά σας, η Dr. Naquin-Chappel υπογραμμίζει ότι αυτά είναι επιπτώσεις της γνωστικής έκπτωσης που θα μπορούσαν να έχουν επιζήμιες συνέπειες.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγνοούν τα σημάδια ότι αγωνίζονται να διαχειριστούν τα φάρμακά τους -είτε αυτό αφορά την αναπλήρωση των συνταγών είτε ακόμη και το να θυμούνται να παίρνουν τα φάρμακά τους- καθώς μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία όταν τα φάρμακα δεν λαμβάνονται σωστά» εξηγεί η ίδια.

Η Dr. Naquin-Chappel προσθέτει ότι αν κάποιος δυσκολεύεται να πλοηγηθεί σε οικεία μέρη όταν οδηγεί ή παρατηρεί αύξηση των μικροζημιών στο αυτοκίνητο, όπως το χτύπημα σε κράσπεδα, όλα αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ήπια γνωστική εξασθένηση ή μια πρώιμη ένδειξη νευροεκφυλιστικής νόσου, της άνοιας. «Τα περιστατικά οδήγησης μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη για τον εαυτό τους ή τους άλλους και πρέπει να διερευνώνται αμέσως» προειδοποιεί.

Ακόμη κι αν μια αλλαγή στη νόηση δεν επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με αυτό, η Dr. Naquin-Chappel αναφέρει ότι αξίζει να δείτε έναν γιατρό γι’ αυτό.

«Η ήπια γνωστική διαταραχή συχνά σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως ελλείψεις βιταμινών, δυσλειτουργία του ύπνου, κατάθλιψη, άγχος και πολλές άλλες καταστάσεις που θεραπεύονται. Από την άλλη πλευρά, η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια μιας νευροεκφυλιστικής διαταραχής, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία θα εξελιχθεί σε άνοια» δηλώνει η Dr. Naquin-Chappel, εξηγώντας ότι γι’ αυτό το λόγο η έγκαιρη αναγνώριση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι επιτρέπει τον κατάλληλο σχεδιασμό και θεραπεία.

Εάν επισκεφθείτε έναν γιατρό για την ήπια γνωστική εξασθένηση, η Dr. Naquin-Chappel λέει ότι είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να σας ζητήσει να υποβληθείτε σε σειρά εξετάσεων.

Τονίζεται ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ξεχνάτε κάτι κάθε τόσο. Αλλά αν οι αλλαγές στη μνήμη ή τη σκέψη επηρεάζουν αρνητικά τη δουλειά, τις σχέσεις ή την ασφάλειά σας, αξίζει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, θα ανακαλύψετε την αιτία του προβλήματος και μην ξεχνάτε ότι όταν πρόκειται για την υγεία σας, η γνώση είναι πάντα δύναμη.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μοναξιά
Μοναξιά: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους επιζώντες από καρκίνο
Οι επιζώντες από καρκίνο που υποφέρουν από μοναξιά, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν συγκριτικά με εκείνους που έχουν συντροφιά
Μοναξιά: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου στους επιζώντες από καρκίνο
γιαγιά
Παππούδες και γιαγιάδες SOS: Αυτό το επικίνδυνο βακτήριο μεταδίδουν τα εγγόνια απειλεί την υγεία τους
Ενώ αυτό το μικρόβιο είναι κοινή αιτία σχετικά ήπιων ασθενειών όπως οι ωτίτιδες σε παιδιά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε  πιο σοβαρές ασθένειες όπως...
Παππούδες και γιαγιάδες SOS: Αυτό το επικίνδυνο βακτήριο μεταδίδουν τα εγγόνια απειλεί την υγεία τους