τουαλετα
Το λάθος που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όταν σχηματίζονται κακοήθεις πολύποδες μέσα στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου λόγω της συσσώρευσης μη φυσιολογικής κυτταρικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Fight Colorectal Cancer, εκτιμάται ότι 1 στους 20 ανθρώπους, οι οποίοι διατρέχουν μέσο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, θα προσβληθεί από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακριβώς, όπως τα γονίδια μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο επίπεδο κινδύνου, έτσι και οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης, επεξεργασμένων τροφίμων ή κόκκινου κρέατος.

Το κάπνισμα, η μη λήψη αρκετής βιταμίνης D ή η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή κάποιου συμβάλλουν επίσης ως παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι συνήθειες του εντέρου σας μπορεί να κάνουν το ίδιο, όπως να κρατάτε τακτικά τα κακά σας.

Αν και μπορεί η ανάγκη για τουαλέτα να μην έρχεται πάντα στην ιδανική στιγμή ή μέρος, εάν αντιστέκεστε συχνά στην επιθυμία να κενώσετε το έντερό σας, αυτό μπορεί να κάνει την επένδυση του παχέος εντέρου πιο επιρρεπή στη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, εξηγούν οι ειδικοί του Carolina Digestive Health Associates.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Εκτός από τη φλεγμονή, η τακτική αγνόηση της έκκλησης της φύσης μπορεί τελικά να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν πιέζουμε τους μύες του ορθού μας για να μην εκκρίνονται τα κόπρανα από το σώμα, δεν έχουν που να πάνε παρά μόνο πίσω στο παχύ έντερο. Καθώς το σώμα απορροφά ξανά το νερό από τα κόπρανα, τα κάνει σκληρά και στεγνά, κάνοντας την αφόδευση πιο δύσκολη.

Τα ευρήματα της έρευνας του 2012 που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG) έδειξαν ότι τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα ήταν 1,78 φορές πιο επιρρεπή να αναπτύξουν καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα χωρίς δυσκοιλιότητα.

Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα ως προς το εάν αυτός ο ίδιος κίνδυνος είναι εμφανής σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ενεργά τη δυσκοιλιότητα τους. Επιπλέον, ορισμένες εναλλακτικές έρευνες δεν έχουν δείξει τέτοια σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα για τη δυσκοιλιότητα και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου έχει δείξει μικτά αποτελέσματα

Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Oncology, οι ερευνητές δήλωσαν ότι, ενώ μπορεί να υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου, η αιτιολογία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βεβαιότητα.

Ομοίως, σε μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Bioscience Reports, η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ανώμαλων κινήσεων του εντέρου και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το να κάνεις κακώσεις λιγότερο από μία φορά την ημέρα δεν βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίσης, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου που να σχετίζεται με την επίσκεψη στην τουαλέτα περισσότερο από μία φορά την ημέρα, αν και εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του ορθού.

Τι θεωρείται λοιπόν φυσιολογική συχνότητα κενώσεων; Το Healthline αναφέρει ότι από τρεις φορές την ημέρα μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογικό.

Παρόλο που η έρευνα μεταξύ της δυσκοιλιότητας και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ανάμεικτη, η συγκράτηση των κινήσεων του εντέρου δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Εκτός από τις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής (και υγιεινών συνηθειών τουαλέτας), μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε πιθανά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου, πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, έμετο, αίμα στα κόπρανα ή άλλα.

Συνιστώνται προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να προταθούν προληπτικοί έλεγχοι σε μικρότερη ηλικία για ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidaki
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Δασκάλα σε νηπιαγωγείο κούρεψε 5χρονο επειδή δεν της άρεσαν τα μαλλιά του, όπως καταγγέλλει η μητέρα του μικρού - Τι είπε για το περιστατικό ο Ο...
Απίστευτο! - Δασκάλα κούρεψε 5χρονο σε νηπιαγωγείο γιατί δεν της άρεσαν τα μαλλιά του
Ακρόπολη
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
ΕΔΕ για το περιστατικό στην Ακρόπολη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών
Εφορεία Αρχαιοτήτων: ΕΔΕ για την «ξενάγηση» με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στην Ακρόπολη
μάτι δίκη
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες
Με διευκολύνσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για την πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες