κρεμμυδι
Μπορείτε να τα καταναλώσετε;

Πολλές φορές, αγοράζουμε πολλά λαχανικά μαζί για να μην πηγαίνουμε συνεχώς για ψώνια και το κρεμμύδι είναι σίγουρα ένα από αυτά. Μάλιστα, το κρεμμύδι μετά από καιρό βγάζει κάτι πράσινες φύτρες, είναι άραγε επικίνδυνες για την υγεία μας;

Οι μακριές πράσινες φύτρες σας προειδοποιούν ότι τα έχετε ξεχάσει. Ενώ πιθανότατα γνωρίζετε ότι δεν είναι καλό να τρώτε τις πατάτες όταν πρασινίζουν, τα κρεμμύδια με τις φύτρες δεν είναι το ίδιο προβληματικά. Οι φύτρες απλώς δείχνουν ότι το κρεμμύδι εξελίσσεται. Είναι ένα στάδιο του κύκλου ζωής του.

 Όπως και σε άλλους βολβούς (συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών), οι φύτρες του κρεμμυδιού είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν ένα κρεμμύδι χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά του για να αναπτυχθεί σε ένα νέο φυτό. Ο βλαστός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι να εξαντληθούν τα θρεπτικά συστατικά του βολβού.

Ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα κρεμμύδια (και το σκόρδο) αποθηκεύουν ενέργεια στους βολβούς τους, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ακόμη και όταν δεν φυτεύονται στο έδαφος. Αν και οι φύτρες δεν είναι σημάδι αλλοίωσης, καθώς το κρεμμύδι χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένα σάκχαρα του, μπορεί να έχει λίγο πιο πικρή γεύση αν το φάτε ωμό. Αλλά, αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το κρεμμύδι, πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να διακρίνετε καμία διαφορά στη γεύση. Δεν χρειάζεται να πετάξετε τον βλαστό – είναι ουσιαστικά ένα επιπλέον φρέσκο κρεμμυδάκι και μπορείτε να το κόψετε και να το απολαύσετε κι αυτό.

Αποθήκευση και χρήση τους όλο το χρόνο

Ίσως εκπλαγείτε ακόμα περισσότερο όταν μάθετε ότι τα κρεμμύδια είναι προϊόν εποχής. Παρόλο που τα βλέπουμε στα παντοπωλεία όλο το χρόνο, τα κρεμμύδια είναι στην καλύτερη τους κατάσταση όταν η συγκομιδή τους έχει γίνει πρόσφατα. Αυτό εξαρτάται από την περιοχή σας και την ποικιλία του κρεμμυδιού, αλλά γενικά η περίοδος τους είναι από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

Τα φρέσκα κρεμμύδια είναι λιγότερο πιθανό να βγάλουν φύτρες – θα τα αναγνωρίσετε επειδή η φλούδα τους είναι πιο ανοιχτόχρωμη και έχει λιγότερες ξηρές στρώσεις. Καθώς αποθηκεύονται, τα κρεμμύδια αναπτύσσουν μια πιο σκληρή, σκούρα φλούδα στο εξωτερικό. Θα παρατηρήσετε ότι αυτά τα κρεμμύδια είναι πιο πιθανό να βγάλουν φύτρες. Βρίσκονται εκτός εδάφους για αρκετό καιρό, οπότε είναι έτοιμα να αναπτυχθούν.

Για να καθυστερήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το ενδεχόμενο να βγάλουν φύτρες, αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σας σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου και φροντίστε να μην έχουν άμεση επαφή με το φως του ηλίου. Όπως ακριβώς και τα φυτά σας, το έντονο φως μαζί με κάποια υγρασία θα ενεργοποιήσουν τον κύκλο ανάπτυξης και τα κρεμμύδια θα βγάλουν φύτρες. Αν τα κρεμμύδια έχουν πράσινη ή μαύρη μούχλα ή σκούρα μαλακά σημεία, αυτά είναι ενδείξεις πραγματικής αλλοίωσης και πρέπει να τα πετάξετε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κολουμπια
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
Το πανεπιστήμιο θα πραγματοποιεί πλέον πολλαπλές, μικρότερες τελετές αντί για μία μεγάλη.
Κολούμπια: Ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης
super-market
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ
Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά
Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ